Klasika z Krkonoš. Ochutnejte sejkory se švestkovou klevelou

Pod krásným lidovým názvem krkonošské sejkory se ukrývají bramborové placky z našich nejvyšších hor. Dříve se jednalo o pokrm chudých horalů, dnes je to lahůdka. Recept prozradil šéfkuchař Radek Zidka z restaurace a pensionu U paní Berty v Temném dole ve východních Krkonoších.

Krkonošské sejkory nasladko

11 brambor
2 vejce
1 hrníček hladké mouky
perník nebo perníkové koření
1 polévková lžíce medu
zakysaná smetana
olej na smažení
trochu moučkového cukru na posypání

Postup:

Den předem si brambory uvaříme a necháme vystydnout. Druhý den brambory oloupeme a do mísy nastrouháme najemno. Přidáme 2 vejce (žloutek i bílek), nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promícháme. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžeme ho zředit trochou mléka.

Placky opékáme na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty

Navlhčíme si ruku a z těsta vytvarujeme placky, které opékáme na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty.

Při podávání můžeme posypat moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podáváme se zakysanou smetanou a klevelou.

Čtěte také

Klevela

Do kastrolu dáme švestky, které zalejeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme do pasty. Na závěr dochutíme rumem nebo jiným alkoholem dle naší chuti. Přidat můžeme také nastrouhanou pomerančovou či citronovou kůru nebo šťávu.

Při podávání můžeme posypat moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem

Restaurace a pension U paní Berty

Na kraji Horního Maršova, v části zvané Temný důl na cestě do Pece pod Sněžkou najdete útulné prostředí, domácí kuchyni a vstřícný personál. Restaurace U paní Berty si zakládá na tradiční krkonošské kuchyni, kterou obohacují tradiční česká jídla a evropská klasika. Kuchyni šéfuje Radek Zidka, který vaří s nadšením a z čerstvých surovin. Ochutnat můžete i jejich krkonošské kyselo.