Klekání bude z opravené kapličky v Hraběticích znít díky GPS

10. srpen 2014

V Hraběticích na Novojičínsku opravují starou kapli a chtějí obnovit pomalu zapomenutou tradici zvonění. Zvoníka ovšem nehledají, tenhle starodávný vesnický úřad bude řídit satelit. Kopule z poloviny 19. století dostane hlas díky navigaci GPS a mezi chalupami v místní části Jeseníku nad Odrou bude vyzvánět poledne i klekání.

„Chceme, aby zvon vyzváněl v šest ráno, ve dvanáct a v šest večer. Bude to všechno elektronicky,“ popsal plány lesník a místní činovník na osadě Miroslav Jurčák.

Velké změny čekají i samotnou kapličku, která je teď bez kopule. Před velkým publikem ji sundal jeřáb. „Pomalu půl dědiny tady bylo,“ smál se pan Bedřich. Dodal, že pod kopulí a dřevem lidi hledali dokumenty, chtěli totiž poklad.

Opravovat budou střechu, omítku a chystá se i odvodnění. V dílně jsou také trámy. Špatné se spálí a ostatní zrenovují.

„Zvon má firma, která bude spravovat srdce. Bude ho čistit, aby nám zvonil dalších snad sto let,“ řekl Miroslav Jurčák. Vždy v určenou dobu ho rozezní navigace GPS. Obyvatelé tak znovu vzkřísí starou tradici.

„To víte, že se zvonívalo, jenže ti staří umřeli a z mladých to nepřevzal nikdo. Teď se to vzalo trochu z gruntu,“ vzpomínal penzista František Trnčák.

Až řemeslníci skončí s pracemi, čeká podle slov Miroslava Jurčáka Hrabětice velká sláva. Místní ji plánují na svatého Václava někdy ke konci září. Doufají, že s kapličkou ožije i obec.

Spustit audio