Klimkovické kino Panorama čeká znovuobrození. I přes velkou digitalizaci má být tak trochu retro

2. listopad 2017

Jen pár kilometrů je to z ostravského kina Vesmír do klimkovického kina Panorama. Obě byla svého času nejmodernější v celém regionu. To klimkovické dnes čeká rekonstrukce v podobě velké digitalizace.

Na kopečku, v samotném centru lázeňského městečka Klimkovice, stojí Dělnický dům, který byl v padesátých letech přebudován na druhé nejmodernější širokoúhlé kino v regionu. Slavné kino Panorama i dnes hojně navštěvují milovníci filmů, ale i retro atmosféry. Ta zůstane zachována i po chystané velké digitalizaci.

„Je to staré kino a na jeho stáří jsme pyšní, protože se tím odlišuje od současných multiplexů a to je pro nás to jedinečné,“ říká Alice Chlebovská z informačního centra města Klimkovice.

Projdete klasickými lítačkami a v klasické pokladně dostanete klasickou papírovou vstupenku. „A tady u těchto dveří stojí paní vstupenkářka, která vám tu vstupenku utrhne a pak můžete vejít do sálu,“ usmívá se Alice Chlebovská.

Alice Chlebovská u pokladny

Jako dítě v 80. letech vzpomíná, jak bylo v kině narváno na Vinnetoua. „Na začátku 21. století jsme pochopili, že jsme opravdu už retro, protože mezitím nastal boom těch multiplexů. Velký zlom přišel, když se začaly vyrábět digitální filmy a my jsme museli naše kino digitalizovat,“ dodává naše průvodkyně z informačního centra.

Výsledkem nadcházející rekonstrukce bude plně digitalizované kino. „Distributoři nám pak budou už půjčovat filmy v premiérových časech, budeme si moci vybírat z mnohem větší nabídky, takže očekáváme znovuobrození našeho kina,“ věří Alice Chlebovská.

autor: dam
Spustit audio