Klimkovické lázně nabízejí lidem po mrtvici speciální terapii vyvinutou v USA

29. červenec 2013

Uběhnout tři metry je pro někoho banální věc. Pro 63letého Arnošta Pavelka z Opavy je to ale vysněný cíl. I tak vypadá příběh muže, který se díky nové léčebné metodě terapeutů v Sanatoriích Klimkovice dává dohromady po mozkové příhodě. Systém speciálních cvičení, která nutí pracovat ochrnutou končetinu, vyvinuli v USA a lázně u Ostravy ho nabízejí jako jediné pracoviště ve střední Evropě.

„Mně se to stalo v práci. A já jsem nechtěl odvézt do nemocnice. Říkal jsem, odvezte mě domů, já si lehnu a bude to zase dobré. A nebylo,“ vypráví Arnošt Pavelek z Opavy.

Mozková příhoda ho postihla před dvěma lety. Do té doby aktivní sportovec skončil na lůžku a nemohl se ani otočit, vzpomíná jeho žena Eliška:

„Nemluvil, pak šel hned na rehabilitaci do Chuchelné. Tam ho dostali z nejhoršího.“ Jenže pak už se jeho stav nelepšil. Například levou ruku vůbec nepoužíval. Jeho manželka se s tím ale nechtěla smířit.

„Manžel, když byl zdravý, tak byl hodně aktivní. Měl hodně práce, měl mimopracovní aktivity a najednou po té příhodě se z něj stal někdo jiný. Náhodou jsem na internetu narazila na lázně Klimkovice, kde nabízejí tuhle terapii,“ popisuje.

Podstatou rehabilitace je podpořit neuroplasticitu mozku a tak obnovit hybnost ruky či nohy.
„Pokud mozku dáte správné podněty, tak jste schopni mozek tvarovat v jakémkoli věku. A to právě využíváme u pacientů po cévních mozkových příhodách,“ říká vedoucí lékařka Sanatorií Klimkovice Jarmila Zipserová.

V části, kde takzvaná CI terapie probíhá, je mimo jiné i standardně vybavená kuchyň
„Zkouší úchop hrníčků a nalévání vody do hrnku, přelévání z jednoho hrnku do druhého, nošení, musí dodržovat i správné držení těla,“ vysvětluje terapeutka Michaela Lysáková.

Tři týdny speciální rehabilitace přineslo zásadní zlepšení, zprvu bezvládnou ruku dokázal Arnošt Pavelek rozhýbat. A teď má novou metu: „Můj cíl je uběhnout tři metru. A až to půjde, tak víc.“

autor: iha
Spustit audio