Kompletní rekonstrukce čeká Sokolovnu z 30. let minulého století v Krnově

14. březen 2019

Stavěla se v klasickém německém stylu a z jejích teras pak po válce sledovali pohlaváři spartakiádu na přilehlém stadionu. Kulturní památku, která vznikla podle návrhu Leopolda Bauera, plánuje radnice zrekonstruovat. Kvůli náročnosti oprav oslovuje konkrétní ateliéry, které by rekonstrukci měly zvládnout.

„Vidíme velice štíhlé desky předsazených balkonů, které mají zaoblené konce, a pro tuto architekturu typické bílé zábradlí s horizontálním členěním. To jsou prvky, které jsou převzaty z lodní architektury,“ ukazuje na návrzích městský architekt Lubomír Dehner.

„Asi nejvíce nás tíží statické problémy. Balkony na svých zaoblených koncích, kde je největší vyložení, je vidět, že se ve svém uložení trhají od obvodového zdiva,“ dodává architekt.

Na projekt oprav vyčlenila radnice přes milion korun a oslovila 9 ateliérů, které se teď s návrhy utkají ve výběrovém řízení. „Musí to být komplexní ateliér. Kromě architekta fundovaného v oblasti památkově chráněných objektů musí mít i zkušené statiky,“ říká Lubomír Dehner.

Oprava staré sokolovny by měla začít příští rok.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související