Komunální volby 2018: Nový Jičín

25. září 2018

Dnes vám představujeme volební strany a hnutí, které se budou ucházet o hlasy voličů v Novém Jičíně.

Nový Jičín patří v Moravskoslezském kraji k nejmenším okresním městům, za ním je už jenom Bruntál. Ve městě na řece Jičínce žije okolo 24 tisíc obyvatel. V minulých komunálních volbách se o hlasy voličů ucházel rovný tucet politických subjektů. K urnám tehdy přišlo necelých 35 procent voličů. S velkým odstupem vyhráli sociální demokraté před hnutím ANO a Občanskou demokratickou stranou. V zastupitelstvu usedla také Strana zelených, komunisté a lidovci. Na vládnoucí koalici se poměrně rychle domluvila Česká strana sociálně demokratická se Stranou zelených a KDU-ČSL. Ve funkci starosty pokračoval Jaroslav Dvořák ze sociální demokracie. V polovině roku 2016 lidovci kvůli sporům koalici opustili, takže nyní vládne ČSSD a zelení s většinou jediného hlasu. V letošních volbách se o 29 křesel v novojičínském zastupitelstvu uchází devět stran a hnutí, což je o tři méně než minule. A další odlišností je to, že nekandidují žádná místní nezávislá seskupení. Lidé vybírají pouze z celostátně registrovaných stran a hnutí.

Komunální a senátní volby ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Volby do krajského zastupitelstva

Český rozhlas Ostrava odvysílá speciální předvolební pořady, ve kterých představíme lídry kandidátek do zastupitelstev všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje a jejich odpovědi na naše otázky.

Jak už bylo řečeno, o křesla v zastupitelstvu tohoto okresního města se utká celkem 9 subjektů. Představíme si jedničky kandidátek nebo zástupce volebních uskupení. S jednou výjimkou. Lídr hnutí Jauner Československo 2018 odmítl v tomto pořadu vystoupit. Celostátní zmocněnec hnutí natočil příslušné odpovědi, jejich odvysílání nám ale předvolební pravidla neumožňují. Podle nich může lídr kandidátky delegovat svoji účast pouze na kandidáta, který kandiduje do příslušného zastupitelstva na stejné kandidátce. Za hnutí Jauner Československo 2018 ale v Novém Jičíně kandiduje pouze jediný kandidát.

Všem ostatním zástupcům stran položíme tři stejné otázky – odpovědi uslyšíte v záznamu pořadu. V první otázce jsme se ptali na to, co je největším problémem Nového Jičína a jak by ho daný kandidát řešil. Dále jsme se ptali na jejich představu ohledně řešení nedostatku parkovacích míst. Třetí otázka se týkala Hückelových vil. Dvě téměř identické budovy z konce 19. století koupila před dvěma lety ve zchátralém stavu novojičínská radnice. Dosud v nich provádí jen nutné opravy. Otázka tedy zní, jaké by mělo být další využití Hückelových vil.

Všichni na každou otázku dostali stejný časový prostor, tedy zhruba půl minuty. Jejich odpovědi vám představíme podle abecedního pořadí kandidátů.

  • Jiří Adamec (KDU-ČSL, volební lídr v Novém Jičíně)
  • Emil Adámek (Piráti s podporou Svobodných, volební lídr v Novém Jičíně)
  • Pavel Čechmánek (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura, dvojka kandidátky v Novém Jičíně)
  • Václav Dobrozemský (ODS, volební lídr v Novém Jičíně)
  • Jaroslav Dvořák (ČSSD, volební lídr v Novém Jičíně)
  • Kateřina Konečná (KSČM, volební lídryně v Novém Jičíně)
  • Stanislav Kopecký (ANO 2011, volební lídr v Novém Jičíně)
  • Ondřej Syrovátka (Zelení s podporou TOP 09, SNK-ED a STAN, volební lídr v Novém Jičíně)

Novojičínsko patří k ekonomicky lepším regionům kraje. Nezaměstnanost je tam vůbec nejnižší ze všech moravskoslezských okresů. V regionu je celkem devět měst, dva městyse a 43 obcí. Novojičínsko je region s velkou koncentrací turisticky zajímavých míst v podobě zachovalých historických center měst nebo převážně muzeí. Na jeho území jsou hned dvě charakterově odlišné chráněné krajinné oblasti Poodří a Beskydy. Novojičínskem procházejí klíčové dopravní trasy v podobě dálnic a železničního koridoru. Spíše poklidný život v regionu dokládá také stabilita na radnicích. Jediným městem, kde se koalice skládala delší dobu, byla na podzim roku 2014 Kopřivnice. Městu tam dosud vládne pět stran a tři nezařazení zastupitelé. Žádné větší politické otřesy nebo dokonce mimořádné komunální volby na Novojičínsku neproběhly. V nadcházejících volbách budou mít lidé v pěti obcích možnost zvolit jen jedinou kandidátku. Celkem se o křesla v zastupitelstvech uchází 2863 obyvatel Novojičínska, necelou třetinu z toho tvoří ženy. Průměrný věk kandidátů je 47 let.

autoři: Michal Polášek , Klára Kohutová
Spustit audio