Komunální volby 2018: Ostrava

27. září 2018

Pokračuje naše speciální předvolební vysílání, ve kterém dáváme prostor všem lídrům stran, hnutí a koalic, které kandidují v okresních nebo statutárních městech kraje. Dnes je na řadě Ostrava.

Ostrava jako krajské město je největším městem Moravskoslezského kraje. Podle statistiků měla k prvnímu lednu letošního roku 290 tisíc obyvatel a to je pro zajímavost o zhruba 18 tisíc méně, než před deseti lety.  V největší jednací síni Nové radnice zasedá 55 zastupitelů. Komunální volby v roce 2014 tady vyhrálo hnutí ANO 2011, které získalo přes 21 procent hlasů, což znamenalo 15 křesel v zastupitelstvu. Druzí sociální demokraté dostali od voličů přes 16 procent hlasů a tedy 12 křesel.  Na třetím a čtvrtém místě jen s mírným rozdílem a ziskem kolem 13, 5 procenta skončilo hnutí Ostravak, těsně následované komunisty. Oba subjekty tak měly 10 křesel.  Do zastupitelstva se pak se čtyřmi křesly dostaly ještě dvě strany - křesťanští a občanští demokraté.  Koalice se v Ostravě netvořila lehce, nakonec ve vedení města usedlo hnutí ANO, společně s ČSSD a lidovci. Primátorem se stal Tomáš Macura z hnutí ANO. V listopadu roku 2015 ale došlo ke změně.  Vládnoucí koalice se rozpadla a hnutí ANO 2011 společně s lidovci vzalo do vedení města na místo sociálních demokratů hnutí Ostravak a také ODS. Primátorem zůstal Tomáš Macura. 

Komunální a senátní volby ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Volby do krajského zastupitelstva

Český rozhlas Ostrava odvysílá speciální předvolební pořady, ve kterých představíme lídry kandidátek do zastupitelstev všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje a jejich odpovědi na naše otázky.

Letos o 55 křesel v ostravském zastupitelstvu usiluje 15 stran, hnutí a koalic. Politikům jsme položili dvě stejné otázky, na které měli půl minuty. Jejich odpovědi jsme seřadili v abecedním pořadí podle příjmení. Neuslyšíte ale odpověď lídra kandidátky Dobrá volba 2016, který námi nabízené možnosti nevyužil. Lídra hnutí Jauner Československo 2018 se nám nepodařilo kontaktovat. Celostátní zmocněnec hnutí natočil příslušné odpovědi, jejich odvysílání nám ale předvolební pravidla neumožňují. Podle nich může lídr kandidátky delegovat svoji účast pouze na kandidáta, který kandiduje do příslušného zastupitelstva na stejné kandidátce.

První otázka tedy zní, co je největším problémem vašeho města a jak byste ho řešil? A druhá otázka: Mělo by město změnit systém podpory sportovních a kulturních akcí? Odpovědi uslyšíte v záznamu pořadu.

  • Patrik Hujdus (Nezávislí, stranická příslušnost, lídr Nezávislí)
  • Jiří Jureček (bezpp, lídr STAN)
  • Martin Juroška (KSČM, lídr kandidátky KSČM)
  • Václav Kubín (SPD, lídr kandidátky SPD)
  • Tomáš Macura (ANO, lídr kandidátky ANO)
  • Martin Mařák (bezpp , lídr kandidátky Bezpečnost, odpovědnost, solidarita)
  • Zdeněk Nytra (bezpp, lídr kandidátky ODS)
  • Zbyněk Pražák (KDU-ČSL, lídr kandidátky KDU-ČSL)
  • Libuše Přikrylová (bezpp, lídr kandidátky LEČO)
  • Lukáš Semerák (Ostravak, lídr Ostravak)
  • Jiří Srba (ČSSD, lídr kandidátky ČSSD)
  • Radoslav Štědroň (SSPD-SP, lídr koalice DSSS a SSPD-SP)
  • David Witosz (Piráti, lídr Pirátů)

Ostrava má 23 obvodů a tedy i 23 obvodních zastupitelstev. Nejvíce zastupitelů má JIH společně s Porubou, kde budou lidé rozhodovat o obsazení 45 křesel, naopak nejméně – 11 zastupitelů – má podle počtu obyvatel Nová Ves.  Celkem se o přízeň voličů v ostravských obvodních zastupitelstvech uchází 30 různých uskupení, která mají na kandidátkách téměř 3400 jmen.  Ostrava je i přes dlouhodobý úbytek obyvatel třetím největším městem v republice.  Podle sociologů lidé nejčastěji odcházejí za prací, mnozí také kvůli zhoršené kvalitě ovzduší. Město totiž v zimě často trápí smog. Ostrava proto už v roce 2010 například zřídila fond, ze kterého přispívá na pobyty dětí v oblastech, kde se lépe dýchá.  Krajskou metropoli pak podobně jako další velká města trápí hlavně parkování a vylidňování centra města. Naopak se zde daří kultuře, sídlí tady úspěšná divadla anebo třeba Janáčkova filharmonie. V celorepublikových statistikách se pak na předních místech žebříčku návštěvnosti drží industriální Dolní oblast Vítkovice anebo ostravská zoo, která v posledních letech láká hlavně na slony. Krajské město je pak také sídlem dvou veřejných vysokých škol – Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské.

autoři: mik , Michal Polášek
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.