Komunální volby 2018: Třinec

1. říjen 2018

Náš předvolební speciál dává prostor všem lídrům stran, hnutí a koalic, které kandidují v okresních nebo statutárních městech kraje. Dnes je na řadě Třinec.

Třinec se v září stal statutárním městem, šestým v Moravskoslezském kraji. V průmyslovém městě na řece Olši žije asi 36 tisíc lidí. V minulých komunálních volbách se o hlasy voličů ucházelo 9 politických stran a hnutí. Volební účast byla pod 33 procenty. S velkým odstupem v  roce 2014 vyhrálo sdružení Osobnosti pro Třinec před Českou stranou sociálně demokratickou. V zastupitelstvu usedli zástupci sedmi stran. Vládnoucí koalici vytvořili Osobnosti pro Třinec, TOP 09 a lidovci. Starostkou se stala Věra Palkovská a město řídila už třetí volební období. V jeho průběhu rezignoval na post místostarosty Michael Trojka z KDU-ČSL, který odešel do soukromé firmy. Třetího zástupce starosty nikdo nenahradil. V letošním roce zůstal počet kandidujících stran na devíti. Změna na statutární město nepřinesla rozšiřování počtu zastupitelů. Zástupci stran se budou opět ucházet o 33 křesel v zastupitelstvu.

Komunální a senátní volby ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Volby do krajského zastupitelstva

Český rozhlas Ostrava odvysílá speciální předvolební pořady, ve kterých představíme lídry kandidátek do zastupitelstev všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje a jejich odpovědi na naše otázky.

O křesla v zastupitelstvu se v Třinci utká celkem 9 subjektů. Lídrům nebo jejich zástupcům jsme položili tři stejné otázky. V první jsme se ptali na to, co považují za největší problém Třince a jak by ho daná kandidátka či kandidát řešili. Pak jsme se ptali na to, co by udělali pro zlepšení ovzduší v Třinci. A nakonec jsme se ptali, jak by řešili problém s nedostatkem pitné vody v okrajových částech města.

Na každou odpověď měli představitelé stran a hnutí přibližně 30 vteřin a jejich odpovědi jsme seřadili abecedně podle příjmení.

  • Patrik Bocek (hnutí ANO 2011, volební lídr v Třinci)
  • Bohuslav Hamrozi (ODS, volební lídr v Třinci)
  • Jan Kaleta (Pro Třinec, volební lídr v Třinci)
  • Alena Kostková (KSČM, volební lídr v Třinci)
  • Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec, volební lídr v Třinci)
  • Marian Plucnar (ČSSD, volební lídr v Třinci)
  • Radana Šoltésová (Nezávislí, volební lídr v Třinci)
  • Miroslav Trombik (SPD, volební lídr v Třinci)
  • Wiesław Wania (KDU-ČSL, volební lídr v Třinci)

Třinec je významným průmyslovým a společenským centrem regionu. Třinecké železárny, kterým místní neřeknou jinak než werk, jsou největším tamním zaměstnavatelem. Okolí města je turisticky atraktivní. Nabízí třeba lanovou dráhu na vrch Javorový, který je známým centrem paraglidingu a odkud je krásný výhled na Beskydy. Třineckem vede vytížená silnice I/11 na Slovensko. Problémy způsobuje některým obcím v okolí Třince nedokončený obchvat. Jeho část, která byla otevřena loni, sice ulevila samotnému Třinci od těžké dopravy, třeba v Hnojníku, Stříteži a Ropici ale doprava naopak zhoustla. S dokončením stavby obchvatu, kterou má na starosti Ředitelství silnic a dálnic, se přitom počítá nejdříve v roce 2022. Další velkou dopravní stavbou, která se připravuje, je via Sosna. Má propojit centrum Třince s krajskou nemocnicí a sídlištěm Sosna. Ale vraťme se zase zpět k blížícím se komunálním volbám. V Třinci se o místo v zastupitelstvu uchází celkem 297 kandidátů. Nejstarší má 87 let.

autoři: iha , Michal Polášek
Spustit audio