Kostel v Řepištích se pyšní nejstaršími trámy ze všech dřevěných sakrálních staveb v České republice

13. únor 2022

Když v roce 1424 umíral husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, kácely se vzrostlé jedle pro břevna dřevěné konstrukce původního kostela v Řepištích na Frýdecko-Místecku. Zjistili to vědci v laboratoři při dendrochronologickém výzkumu, který byl součástí nedávné generální opravy svatostánku. Dřevěný kostel svatého Michaela Archanděla patří k perlám lidové sakrální architektury.

Celkové renovaci kostelíku předcházel archeologický průzkum a také odběr vzorků trámů pro dendrochronologické zkoumání. Díky němu je možné odhalit různé přestavby kostela, kdy tesaři využívali konstrukční prvky ze starších dob.

Dendrochronologové dostali do rukou celkem 21 kousků převážně jedlového dřeva. A zjistili převratné skutečnosti. Nejstarší trám datovali do roku 1424. To jsme v době husitských válek, v období pozdního středověku. Znalci dějepisu si tak hravě doplní, že se břevna pro řepišťský kostel kácela v roce, kdy zemřel slavný husitský hejtman Jan Žižka z Trocnova. Původně se přitom myslelo, že kostel je asi z roku 1485.

Jedlové dřevo, které dataci památky posunulo, je stále součástí stavby. Nový kabát bohužel původní roubení zakrývá a unikátní trám vlastně schovává. „Je pod omítkou ze severní strany lodi,“ vysvětluje farář Adrian Wykręt.

Kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích

Řepiště mají unikát

Faktem zůstává, že trámy kostela v Řepištích jsou v rámci všech dřevěných kostelů v České republice zatím těmi nejstaršími, které byly dosud datovány. Ukázky zkoumaných vzorků jsou k vidění ve speciální vitrínce uvnitř kostela.

„To bylo překvapení nejen pro nás, ale i pro odbornou veřejnost. Náš vesnický kostelík se najednou stal vyhledávaným místem pro lovce senzací,“ říká starosta Řepišť Rostislav Kožušník. „Podle odborníků byl trám použit z původního kostela, který byl podle archeologických vykopávek mnohem menší,“ dodává.

Vitrína se vzorky nejstarších zkoumaných trámů, kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích

Obec Řepiště se nachází mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem a její starobylý kostelík určitě stojí za vidění. Přístupný je při pravidelných bohoslužbách a dalších církevních svátcích. Prohlídku si můžete domluvit i v rámci akce Otevřené chrámy.

Spustit audio