Krádeže jízdních kol. Jaká je šance, že se vám bicykl vrátí? A co pro to udělat

11. červen 2021

Jak si ochránit své jízdní kolo před zloději. Dozvíte se, kde se nejvíce krade, na co se zloději zaměřují a kolik stálo to nejdražší kolo ukradené na severu Moravy.

Co se stane s ukradeným kolem, kde končí? „Většinou v zastavárně. Nebo mají kola vytipovaná, kdy kolo kradou na objednávku,“ říká policista.

Když se své ukradené kolo vydáte hledat a uvidíte ho v zastavárně, zamluvte si ho, že si koupíte s tím, že si ale musíte zajít pro peníze. Pak, když vyjdete ven, zavolejte policii. „Máme pak oprávnění kolo zabavit a zjistit, jestli bylo opravdu vaše,“ dodává Petr Směták.

Jak se pozná vlastník

„Ideální je, když si koupíte nové kolo, vyfotit si ho i s výrobním číslem. Nechat si ho očipovat u městské policie a do kola si taky můžete nechat nainstalovat GPS hlídač, když už je to nějaké dražší kolo,“ popisuje policejní preventista.

Pokud pachatel kolo např. přestříká, vypiluje výrobní číslo, je všechno složitější. „Ale zase třeba na základě kamerových záznamů a dalších věcí se dá zjistit, že bylo odcizeno vám. Pak by se vám kolo vrátilo,“ dodává policista.

Co všechno je náhoda a co už je tip, co zloděje zajímá, na co se soustředí a proč? Nejen na to vám odpoví náš Bezpečný průvodce džunglí zločinu.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.