Samolepka odradí zloděje, mikrotečky prozradí majitele. Strážníci nabízí lidem značení kol

5. duben 2016 09:54

V Moravskoslezském kraji se rozšiřuje speciální značení jízdních kol či koloběžek. Dělají ho strážníci, kteří na rám nanesou nátěr s mikrotečkami. Na první pohled značení není vidět, zvyšuje ale naději majitelů, že se jim ukradený bicykl opět vrátí. O službu je mezi lidmi velký zájem, po zimní přestávce ji opět nabízejí i strážníci ve Frýdku-Místku.

Z nové koloběžky je paní Milada z Frýdku-Místku nadšená, na jednu z prvních cest se ale vydala do služebny strážníků, aby si ji nechala označit speciálním nátěrem. A rovnou přibrala i kolo od dcery.

„Je tam ta možnost, je to zdarma, tak jsem toho prostě využila. Mám to označené a jsem spokojenější,“ říká paní Milada.

Jak vysvětluje Lenka Biolková, manažerka prevence městské policie ve Frýdku-Místku, kola se značí především z preventivních důvodů.

„První je vidět nálepka, aby odradila zloděje, a potom zhruba na deseti místech jsou kola označena. Je to taková hmota, v ní jsou černé tečky a v tečkách jsou čipy. Hmota je po zaschnutí neprůhledná, takže na kole není vidět, a v případě, že potřebujeme zjistit, zda tam čip je, vezmeme si žárovku s ultrafialovým světlem,“ popisuje.

Nátěrem s mikrotečkami už strážníci ve Frýdku-Místku označili zhruba 1200 kol. Tři z nich byla odcizena, jedno se policistům podařilo vypátrat.

„V ulici našli jízdní kolo, zavolali nám, protože viděli, že je tam samolepka. Našla jsem v evidenci majitele jízdního kola a kolo mu bylo zpátky předáno,“ doplňuje Lenka Biolková.

Jízdní kolo označené mikrotečkami je přitom registrováno nejen v databázi frýdecko-místeckých strážníků, ale i v mezinárodní databázi forenzního značení.

Spustit audio