Krajem Leoše Janáčka vás provede Valašský vojvoda z Kozlovic

20. březen 2015

Více než tři desítky koncertů už zazněly v ostravském rozhlasovém Studiu 1 v rámci cyklu Zpěvem k srdci. Naposledy to byl koncert souboru lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic.

To nejlepší, především z moravského a slezského folklóru putuje pravidelně v přímém přenosu i k posluchačům Českého rozhlasu Ostrava. A nejinak tomu bylo i ve středu 18. března. Záznam první hodiny koncertu, která se vysílala v přímém rozhlasovém přenosu, si poslechněte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

„Koncert byl úžasný a myslím, že se povedl. Bylo tam velké nadšení, muzikalita a každého, kdo tady byl, to naplnilo na duši i na srdci,“ rozplývala se bezprostředně po skončení folklórního večera jedna z návštěvnic.

„Moc se nám to líbilo. Chodíme tady pravidelně,“ přidává se muž v důchodovém věku. „Mám jejich cédéčko, je to výborné. A chodíme sem už celé roky. Pokud jsme zdraví, nikdy nechybíme,“ přizvukuje manželka.

V podání cimbálové muziky a pěveckých sólistů zazněl vzácný folklórní odkaz kraje Leoše Janáčka – lidové písně z lašsko-valašského pomezí.

Bezprostředně po koncertu jsme vyzpovídali také uměleckého šéfa souboru Valašský vojvoda a našeho rozhlasového kolegu Zdeňka Tofla. První otázka byla jednoduchá – ptali jsme se, jak se koncert podle něj vydařil.


Valašský vojvoda z Kozlovic
Folklorní soubor písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic byl založen v květnu roku 1970. Navazuje na tradici tanečních skupin z okolí Ondřejníka v malebných moravských Beskydech.
Soubor si letos připomíná 45. výročí vzniku a také 120 let od účasti kozlovických tanečníků a zpěváků s Válkovou muzikou z Kunčic pod Ondřejníkem s Mistrem Leošem Janáčkem (reprezentujících etnografickou oblast Valašska) na slavné Národopisné výstavě českoslovanské v Praze roku 1895.

„Já jsem nadšen celkovou atmosférou. Měli jsme opravdu plné studio, obecenstvo bylo velice vnímavé a Valašský vojvoda byl dnes obrovský ansámbl. Hráli jsme ve velké sestavě. Bylo nás devět, deset muzikantů, dvacet pět zpěváků sboru, sólisté. Bylo tady na čtyřicet účinkujících a všichni hráli a zpívali na jedničku,“ pochvaloval si Zdeněk Tofel.

Stejně jako řada jiných účinkujících i on vnímá rozdílnost přímých přenosů od jiných koncertů. „Je to něco jako boj o Stanley Cup v hokeji nebo o Davis Cup v tenise. Je to prostě týmová práce, v tom je to i těžké a zároveň krásné, když se to povede. Prostor ve Studiu 1 je úžasný. Živý přenos je opravdu svým způsobem jedinečný, originální a nezapomenutelný,“ dodává.

Valašský vojvoda z Kozlovic v rozhlasovém Studiu 1

Zpěvem k srdci se vrací ke ‚klasice‘

Cyklus Zpěvem k srdci před lety zavedl významný folklorista a dlouholetý hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava Jan Rokyta. Koncertními večery provázel až do své smrti v létě 2012. Pak po něm dramaturgii cyklu převzal jeho syn Jan Rokyta mladší.

Podle něj bude letošní edice opět trošičku klasická. „Po loňském roce, který byl takový lehce nadžánrový, se letos budu věnovat místním kapelám. To znamená kapelám, které jsou buď z Ostravy nebo z okolí. Příště přivítáme ostravskou cimbálovou muziku Friš, která hraje především slovenský folklór," prozrazuje Rokyta.

Jan Rokyta, dramaturg cyklu Zpěvem k srdci - na snímku během listopadového koncertu nadžánrové kapely Flair

V září to potom bude cimbálová muzika Soláň z Rožnova pod Radhoštěm a na závěr potom takový bonbónek – na konci listopadu bude Český rozhlas Ostrava v rámci Zpěvem k srdci přenášet koncert z domu kultury, kde se objeví ostravské cimbálové muziky spojené ve velký orchestr.

Na nejbližší koncert z cyklu Zpěvem k srdci se mohou posluchači, jak přímo ve Studiu 1, tak u rozhlasových přijímačů, těšit ve středu 3. června.

autoři: ČRo Ostrava , čan
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.