Křehké koláčky

I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.

Máme pro vás další historický recept, ale ještě před tím přidáme opět dobovou radu právě z výše uvedené historické kuchařky. Píše se v ní: „Po hostině odcházejí hosté do pánského pokoje, kde je již uchystáno kuřivo a kde se podává též černá káva – dámám pak různé zákusky. Při hostině je nutno pečovati o milou, klidnou zábavu. Proto nemluvíme o věcech smutných, o nemocech a utrpeních, ale snažíme se zachovati upřímnou a nenucenou veselost a družnost.”

Dnes jsme vybrali něco pro sváteční chvíle. Konkrétně recept na Křehké koláčky.

Potřebujete:

  • 16 dkg másla
  • 21 dkg mouky 
  • 1 žloutek
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • zavařeninu

Postup:

  1. Na vále vypracujeme těsto z másla, mouky, žloutku a rumu.
  2. Z těsta pak uděláme malé kuličky, které klademe na vymazaný plech.
  3. Kuličku uprostřed promáčkneme, aby se vytvořil důlek a do růžova upečeme.
  4. Upečené koláčky pak zdobíme zavařeninou.  

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.