Křížem krajem po stopách morových epidemií Nového Jičína

22. květen 2015

Jednou z největších pohrom bývaly před staletími morové epidemie. Město Nový Jičín postihly několikrát a pro připomenutí byste tam našli hned několik památných míst. Jedna z největších a nejničivějších morových ran postihla novojičínské obyvatele přesně před 300 lety.

Denně kolem něj projdou davy lidí, kdo si ale vzpomene, proč se takový sloup kdysi stavěl? Mariánský nebo taky morový sloup v centru Nového Jičína připomíná takzvanou černou smrt, která v minulosti městu vzala rovnou třetinu obyvatel.

„Mariánský, někdy také nazývaný morový sloup zde na náměstí stál až od roku 1710, předtím zde bylo holé prostranství. A právě v době jedné z největších morových epidemií, která postihla naše město v roce 1680, se na tomto místě kupily mrtvoly zemřelých obyvatel Nového Jičína na obrovskou hromadu a následně byly za městem spalovány,“ popisuje dávné události historik Muzea Novojičínska Radek Polách.

Tragédie se projevila v cítění dvou novojičínských občanů Tomáše a Judity Stirznikových, kteří v roce 1710 věnovali velkou částku na zbudování mariánského sloupu, aby byly zažehnány veškeré morové epidemie a morové nákazy, které v minulosti Nový Jičín potkaly.

„A novojičínští občané tehdy pevně doufali, že se mor už nikdy ve městě neobjeví. Opak však byl pravdou a jen pět let poté přišla velmi ukrutná morová rána, která opět zasáhla město,“ říká historik.

Trvalo více než půl roku, než se město této nákazy zbavilo. Za této morové epidemie podle některých tehdejších kronikářů zahynula více než třetina obyvatelstva.

Kaple na Hliníkách

Morová kaple na Hliníkách

V těsném sousedství morové kaple bydlí paní Věra Fareková. A tak se jí ptáme, co o kapli ví. „To bylo z toho důvodu, že prý tady byl kdysi lazaret a zemřelo tady hodně lidí. Slyšela jsem, že to byl mor,“ odpovídá bez zaváhání paní Fareková.

„Tato kaple byla zbudována v roce 1733 na místě, kde se shromažďovali při morové ráně v roce 1715 nemocní a kde byl velký lazaret. Ranhojičské a lazebnické práce zde prováděl novojičínský ranhojič a lazebník Gottfried Ignaz Mittel se svou rodinou, se svým synem. Dne 14. října 1715 při této své bohulibé práci bohužel umírá,“ doplňuje historická fakta Radek Polách.

Na památku ranhojiče a lazebníka je zde dodnes náhrobní kámen, který tuto jeho tragickou smrt připomíná.

Detail jednoho z obrazů připomínající morové rány
Spustit audio