Křížem krajem: Poznejte podhůří Jeseníků z koňského sedla

7. červen 2012

Stále více lidí začíná dovolenou trávit v koňském sedle anebo s vidlemi v ruce. Zejména pokud jsou z města a mají malé děti. Zajímá je, jak vypadá například ovce, čím se živí prase anebo jak se dojí koza. Jedním z míst, které toto vše nabízí, je i Ranč Solný potok v Hynčicích u Města Albrechtic.

Zvířecí obyvatelé statku nás zvesela zdraví. Starají si o ně Jahodovi, čtyřčlenná rodina. „Manželka je místní a mě sem zavál osud až z jižní Moravy, z Kyjova,“ říká pan Jan, původním povoláním učitel.

Přestože je dnes spíše farmář, pedagogické praxe se tak docela nevzdal ani dnes. V létě je totiž jejich Ranč Solný potok plný dětí, které v tomto krásném místě v podhůří Jeseníků tráví čas na některém z táborů.

„Děláme pro školky, pro školy ekologické pořady. Jsou tady i takové programy, kde můžeme malým dětem ukázat, jak se třeba vyrábí med nebo jak se dělá sýr. To všechno se tady dá,“ představuje další z aktivit Jan Jahoda.

Jeho největší láskou jsou ale koně. A právě kvůli nim míří na ranč lidé, kteří chtějí poznat svět z koňského sedla. Tady je naučí nejen jezdit, ale nabídnou také zajímavé výlety do okolí. Na jedné z tras se můžete dokonce svézt i vlakem.

„Používáme k tomu Osoblažskou dopravní společnost, což je úzkokolejná dráha, kde nám jednatel zabezpečil výrobu speciálního vagónu a náš turista, který přijíždí buďto do města Osoblaha, může využít k zpětné dopravě právě tohoto speciálního vagónu pro koně a speciálního pro westernové jezdce,“ vysvětluje Jan Jahoda.

V okolí Hynčic, kde se Ranč Solný potok nachází, pak můžou jezdci na koních využívat další stezky v délce asi sedmdesáti kilometrů.

Spustit audio