Křížem krajem u přehrady, která zásadně změnila tvář Těrlicka

15. duben 2016

V místech, kudy léta vedla silnice z Ostravy na Český Těšín, a kde stávaly desítky stavení, byla před půlstoletím vybudována Těrlická přehrada. Tato zásobárna vody zásadně změnila tvář obce Těrlicko, jejíž historie sahá až do 13. století.

Jedna z významných vodních nádrží Moravskoslezského kraje byla vybudována na přelomu 50. a 60. let minulého století. Více než šest kilometrů dlouhá zásobárna vody zásadně změnila tvář obce, po které nese název.

„Obec Těrlicko vydala mapy, na kterých vždycky byla v centru krásná modrá plocha. A vždycky jsem chtěl vědět, co je pod ní. Tak jsem se do toho pustil a zjistil jsem, že celkem bylo zatopeno 292 objektů,“ říká znalec místní historie a těrlický rodák Ladislav Chroboczek.

S myšlenkou vybudovat přehradu, která bude zásobárnou užitkové vody pro technické zpracování uhlí, přišli tehdejší vládní představitelé v roce 1953. Velká část obce musela být zatopena. Výstavba sypané hráze začala roku 1955 a skončila v roce 1961. Současně se stavbou přehrady probíhala výstavba sídliště, které se stalo novým centrem obce.

Ideální místo pro stavbu

„To prý už měli naši předkové vytipované od roku devatenáct, že tady bylo nejvhodnější údolí, kde se dala Stonávka přehradit. Ovšem tenkrát ještě nebyla taková potřeba vody jako po válce, když tady vznikly hutě, doly, které potřebovaly vodu,“ vysvětluje Chroboczek.

Dnes má Těrlická přehrada především rekreační funkci. Najdete tam veřejné pláže, půjčovny loděk a sportovních potřeb nebo vlek pro vodní lyžování. V okolí najdete tábořiště, autokempy, rekreační zařízení nebo chaty.

Více se o Těrlické přehradě a její historii dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: čan
Spustit audio