Křížem krajem v Pežgovském lese

2. prosinec 2015

Ve starých mapách má území tzv. Pežgovského lesa německý název a starousedlíci mu kdysi říkali taky Šunovjok. Pežgovský les na Ostravsku je příměstská lokalita v krajině mezi Šenovem, Havířovem, Petřvaldem a Orlovou.

O Pežgovský les se stará Myslivecké sdružení z Šenova u Ostravy. Na kdysi tak trochu tajemném území prý byly samé dravé bystřiny, rybníčky a bludné balvany. Místní děti tam chodívaly za dobrodružstvím.

Dnes je Pežgovský les lokalita mezi velkými městy. A do historie zasáhl i uhelný průmysl. V lese jsou třeba terénní stopy po dolování uhlí a po báňské dráze.

„Naše honitba v Pežgovském lese má zhruba 600 hektarů. Je to tedy lesní honitba a zároveň příměstská,“ říká Jan Jadamus, jednatel mysliveckého sdružení.

Nejen terén ovlivněný důlní činností, ale taky stopy po původních pramenech a rybníčcích jsou v lokalitě Pežgovského lesa. Po místních zajímavostech jsme se vydali společně s Miroslavem Kociánem, Janem Jadamusem a Zdeňkem Mohylou z mysliveckého sdružení. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio