Kryté bazény v Moravskoslezském kraji se v pondělí většinou neotevřou

28. květen 2021 18:22

Kryté bazény v Moravskoslezském kraji se v pondělí, od kdy to vláda umožnila, většinou neotevřou. Provozovatelé je nestihnou připravit, protože na to mají málo času. Otevřou se venkovní koupaliště, kvůli nepříznivému počasí ale jen některá. ČTK to dnes řekli zástupci provozovatelů.

Městská společnost Sareza, která v Ostravě provozuje několik bazénů, otevře v pondělí zřejmě jen venkovní koupaliště u krytého bazénu v Porubě. „Krytý bazén otvírat určitě nebudeme, protože jsme s tím nepočítali. Čekáme na písemné vyhotovení, ať můžeme prostudovat, co můžeme, co nemůžeme. Potom budeme řešit, jakým způsobem co kdy otevřeme a jestli otevřeme. Jestli tam budou nařízení o omezení provozu, tak některé provozy se možná ani nevyplatí otvírat,“ řekla mluvčí Sarezy Lenka Papajová.

Čtěte také

Neekonomické by pro Sarezu mohlo být otevření sauny. „Konkrétně u sauny, pokud by měla být kapacita 30 procent, tak by uvnitř mohl být jeden nebo dva lidé,“ řekla mluvčí.

Tehdejší ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pondělí oznámil, že od 31. května mohou být s omezenou kapacitou otevřené venkovní bazény. Dnes staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že s kapacitními limity mohou otevřít i vnitřní bazény.

„S krytými bazény jsme počítali od 14. června, k tomu datu by to mělo být v pohodě připraveno, ale teď nevím, jak se nám to podaří urychlit,“ řekla Papajová. Vzhledem k počasí ale Sareza zatím neotevře ani většinu venkovních areálů. „Otevřeme maximálně venkovní koupaliště u krytého bazénu a postupně se budeme snažit ostatní, asi od 3. června, pokud to počasí dovolí. Zatím to moc nevypadá,“ řekla mluvčí.

Čtěte také

Návštěvníci venkovního koupaliště budou mít k dispozici šatny v budově, ale s omezením. „V šatnách asi budou muset být rozestupy, takže skříňky se asi budou muset přelepovat, bude to třeba ob skříňku,“ řekla Papajová. Přesné podmínky ale zřejmě budou jasné až v pondělí.

Ředitel novojičínského bazénu Pavel Kelar řekl, že krytý bazén se v pondělí určitě neotevře. „Otevřít to jenom tak lusknutím prstů nejde. My jsme připravovali otevření venkovního bazénu podle kritérií, které byly známé týden dopředu. Dělali jsme pro to všechno, byť klimatické podmínky nejsou dobré. Teď se to všechno změnilo,“ řekl ředitel.

Na přípravu venkovního areálu podle něj hledali každou chvilku, kdy neprší, a budou se snažit, aby se krytý bazén mohl otevřít od 1. června. „Ale i tak je to nadlidský úkol. Mám tady asi 50 otázek, jestli to a to být může, nebo nemůže. Počítám čtvereční metry. Musíme proškolit pracovníky, třeba jak bude paní pokladní pouštět lidi, na základě čeho,“ řekl Kelar.

Mluvčí radnice v Bohumíně Jana Končítková řekla, že v pondělí se neotevře ani bohumínské aquacentrum. „Důvodem je jeho plánované napojení na novou solární elektrárnu. Jsme samozřejmě rádi, že můžeme aquacentrum otevřít dříve, než bylo plánováno, ale návštěvníky uvítáme až v druhé polovině příštího týdne, nejdříve ve středu,“ řekla Končítková.

Bohumínské sportovní a relaxační centrum Bospor naplánovalo technologické práce na přelom května a června, protože počítalo s tím, že vláda umožní otevření bazénů až 14. června. „Odborná firma už osadila střechu sousední sportovní haly 432 monokrystalickými panely, které budou zásobovat energií nejen samotnou halu, ale právě i aquacentrum, zimní stadion a penzion. Aktuálně je třeba zajistit propojení jednotlivých objektů,“ uvedl šéf městské společnosti Bospor Jan Resler.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související