Kulový blesk "po opavsku"

26. únor 2004

Lepší je vyhořet než se stěhovat. Tuto známou pravdu znají především ti, kteří se alespoň jednou rozhodli změnit svou adresu. Nic nezůstane na svém místě a člověk přemýšlí, jestli se zblázní dnes anebo až zítra. K něčemu podobnému se schyluje v Opavě, kde se bude stěhovat hned několik veřejných institucí. Vymění si domy a pozemky. Je to skutečně jako ve filmu Kulový blesk.

Zelená šipka patří celnímu úřadu, po modré pojedou stěhováci na Slezskou univerzitu, a to už musejí být nachystaní úředníci z magistrátu. Tak nějak to bude zanedlouho v Opavě vypadat.

Začalo to zájmem o budovu bývalého okresního úřadu - dům velký, vzhledný a lukrativní. Chtěla jej univerzita, chtěl jej magistrát, ale co celní a finanční ředitelství? A co správa sociálního zabezpečení, která tady ještě působí? Jednání stíhá jednání...

Univerzita nabízí za okresní úřad své budovy v areálu kasáren. To se líbí radnici, protože by tam ráda zřídila jednotné administrativní centrum. Jenže to by znamenalo sestěhovat desítku odloučených úřednických budov, mezi kterými občan poletuje jako pingpongový balónek. Výborně, ale co s celníky? Těm dá magistrát objekt, ve kterém zatím pobývají strážníci, a finančnímu úřadu připadne městský dům na Olbrichově ulici. Správa sociálního zabezpečení získá od města velký pozemek, na kterém bude postavena zbrusu nová budova. Ještě stíháte..? To všechno musí posvětit zastupitelstvo, a pak snad už jen formálně vládní úředníci.

Opavský kulový blesk je výjimečnou událostí. Není obvyklé, aby se představitelé institucí takovým způsobem dohodli. Sice to bude znamenat neskutečné papírování a dokonale propracovanou strategii, ale podaří se využít všechny budovy a podaří se zajistit občanům úřední servis na jednom jediném místě. Jistěže stěhovací čety budou něco stát, ale kdovíkolik se touto mašinérií nakonec ušetří. Už samotné dosažení kompromisu je v našich luzích a hájích neobvyklé. Takže suma sumárum se dá říci, že jediné, co může stěhovací tajfun narušit, je, po vzoru filmu Kulový blesk, obávaná paní Jechová...

Boj o atraktivní objekt bývalého okresního úřadu končí unikátním happyendem. Chce se mi věřit, že ne posledním ve světě politiky a úředních přepážek.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.