Kvalita vody v moravskoslezských přírodních koupalištích zůstává dobrá

18. červen 2021 09:48

Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu kontrolovali kvalitu vody v přírodních nádržích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. Nezjistili závažnější nedostatky. Výjimkou je znovu pouze nádrž Brušperk, kde stále není vyloučeno riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Na dalších vodních plochách je voda vhodná ke koupání.

Zaměstnanci krajské hygienické stanice odebrali vzorky vody na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná, v nádržích Brušperk, Baška, Větřkovice, Kacabaja v Hodslavicích, Čerťák v Novém Jičíně a v nádrži Údolí mladých v Bílovci.

„Ve srovnání s minulými výsledky nedošlo k významnějším změnám, pouze v nádrži Čerťák se mírně zhoršila kvalita vody po senzorické stránce,“ uvedl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla s tím, že vyhovující kvalitu vody potvrdily i laboratorní analýzy v přírodním koupališti ve Sportovně rekreačním areálu v Hlučíně, kde kontrolu zajišťuje provozovatel.

„V Moravskoslezském kraji jsou již v provozu také oba přírodní koupací biotopy, a to v Úvalně na Bruntálsku a Studénce na Novojičínsku. Jejich provozovatelé zajistili první kontroly kvality vody s vyhovujícím výsledkem. V provozu jsou rovněž některé nádrže ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované pitné nebo podzemní vody. Kvalita vody byla ověřena v areálu Letního koupaliště Ostrava a v nádrži ke koupání Kuňkaliště v Ostravě-Proskovicích. Výsledky provedených rozborů odebraných vzorků byly vyhovující,“ doplnil Kotrla.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž umístěny informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související