Kvůli koronaviru řada lidí v Moravskoslezském kraji pokračuje v práci z domu

22. červen 2020 07:50

Práci z domu stále upřednostňuje řada lidí v Moravskoslezském kraji. Pokud jim to zaměstnavatel umožní, zůstávají na takzvaném home office. Na pracoviště se nechtějí vracet hlavně z preventivních důvodů, protože mají strach z nákazy koronavirem.

Ve dvanáctém patře společnosti Tieto Every v Ostravě, která poskytuje IT služby, normálně za pracovními stoly sedí asi padesátka zaměstnanců, teď jich tady ale je dvacet. Řada lidí stále pracuje z domu.

„Přibližně od poloviny května se krok po kroku vracíme a snažíme se obnovit běžný chod firmy. Takže každý den je nás teď v budově přibližně 500 a každý den to číslo trošku stoupá,“ popisuje mluvčí Zuzana Mánková.

Čtěte také

Podle ní se zaměstnanci dělí na dvě skupiny. Jedna chce mermomocí do práce, aby se třeba mohla setkávat s kolegy, druhá upřednostňuje home office. „A to buď z rodinných nebo ze zdravotně preventivních důvodů. Mají ještě lehké obavy a nechtějí zatím v kolektivu pracovat,“ dodává Mánková.

Jedním z navrátilců do kanceláře je servicemanažer Adam. „Ze začátku jsem home office určitě vítal, ale v mých podmínkách se postupem času to přestávalo být únosné. Mám dvě malé dcery a žijeme v dvoupokojovém bytě. Bylo to pro mne doopravdy náročné,“ popisuje Adam.

Práce z domu se osvědčila ostravské pobočce společnosti Okin, která poskytuje IT anebo administrativní služby. A to i navzdory tomu, že manažery jednotlivých týmů nejprve musela naučit, jak lidi na home office vlastně vést.

„Dali jsme jim online tréninky, sesumírovali, jak k tomu přistoupit, jak vlastně změnit styl vedení, aby se oni neutavili, potažmo nám neutavili ty lidi, pokud začnou aplikovat ten mikromanagement z důvodu nedůvěry,“ potvrzuje personální ředitelka Jindřiška Součková.

Podle ní zaměstnanci mají doma i větší klid na rozdíl od takzvaných open space kanceláří, kde na jednom místě pracuje více lidí pohromadě.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související