Kvůli novým tramvajím musí město Ostrava upravit některé zastávky

15. květen 2018 11:50
Zprávy , Zprávy

První zkoušky nové švýcarské tramvaje v Ostravě narazily na nevyhovující zastávky. Dopravní podnik musí upravit stanice Stodolní a Dům energetiky.

Zastávky nevyhovují normám ani rozměrům nové tramvaje. Podle dopravního podniku je to komplikace, kterou během testů vyřeší.

Technické zkoušky nové tramvaje právě končí. Výsledky posoudí drážní úřad. Teprve na základě jeho kladného stanoviska začne zkušební provoz. Koncem léta by se mohli v nové tramvaji poprvé svézt cestující.

V Ostravě budou jezdit švýcarské tramvaje. Mají být nejmodernější v zemi

Tramvaj Tango švýcarské firmy Stadler

Švýcarská firma Stadler vyvíjí novou tramvaj pro Ostravu. Dopravní podnik Ostrava (DPO) uzavřel zakázku za více než miliardu korun na 40 vozů střední velikosti. Podle dopravce Švýcaři nabídli v porovnání s českým výrobcem vyšší kvalitu za srovnatelnou cenu. Mají to být nejmodernější tramvaje v zemi. Jedna stojí 27 milionů korun.

Ostrava si objednala od firmy Stadler celkem 40 klimatizovaných tramvají střední velikosti. Jedna stojí 27 milionů korun, zakázka má miliardovou hodnotu.

Nové tramvaje mají být méně hlučné a pohodlnější. Budou plně nízkopodlažní se čtyřmi širokými dveřmi, klimatizované, vybavené kamerovým systémem. Ve vozech budou i konektory na dobíjení telefonů a tabletů.

autoři: Petra Sasínová , tif
Spustit audio