V Ostravě budou jezdit švýcarské tramvaje. Mají být nejmodernější v zemi

10. únor 2017

Švýcarská firma Stadler vyvíjí novou tramvaj pro Ostravu. Dopravní podnik Ostrava (DPO) uzavřel zakázku za více než miliardu korun na 40 vozů střední velikosti. Podle dopravce Švýcaři nabídli v porovnání s českým výrobcem vyšší kvalitu za srovnatelnou cenu. Mají to být nejmodernější tramvaje v zemi. Jedna stojí 27 milionů korun.

Nové tramvaje střední velikosti mají být oproti těm, které tady jezdí, méně hlučné a pohodlnější. Budou plně nízkopodlažní se čtyřmi širokými dveřmi, klimatizované, vybavené kamerovým systémem. Ve vozech budou i konektory na dobíjení telefonů a tabletů.

„Tady to jsou staré herky, ale ty nové, to bude pěkné. Klimatizované, na to se těším. Budu spokojený, až to bude,“ říká pán František Novák. Pětadvacetiletý pan Daniel ale po klimatizaci netouží. „To je docela zbytečnost, myslím. Ale možnost dobít si telefon rozhodně ocením,“ dodává.

Jak přesně bude nová tramvaj vypadat, ještě není jasné. „Při přípravě nabídky jsme se soustředili na tramvaj, která je momentálně vyráběna pro ruský trh. Ale při porovnání parametrů, které jsme měli jako zadání od DPO, jsme došli k závěru, že se budeme muset pustit zásadně do nového vývoje. Ta tramvaj bude ze 70 procent nová,“ vysvětluje ředitel pobočky Stadler v Praze Bohumír Kračmár.

Dolaďovat se bude i design. „Přinesli jsme do DPO první verzi, kterou jsme zpracovali společně s německým designérem. A chceme tento návrh prodiskutovat s architektem, který nám byl doporučen,“ dodává Kračmár.

Vizualizace nové tramvaje pro Ostravu

Tramvaje se budou vyrábět v Polsku, kde má Stadler pobočku. Podle šéfa DPO Daniela Moryse se ale uplatní i místní firmy.

„Někteří čeští subdodavatelé budou moci dodávat komponenty. Zároveň je velká šance, že Stadler se dohodne s naší dceřinou společností Ekova Electric na finální montáži, homologaci a případně dalších služeb, které jsou spojeny s uvedením do provozu,“ říká Morys.

Ostravané by se mohli první novou tramvají, která má zatím pracovní název Tango F2 Ostrava, svést v příští rok v srpnu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio