Kvůli ptačí chřipce veterináři zlikvidují chov krůt v Rychvaldu na Karvinsku

2. květen 2023 18:22

Veterinární správa potvrdila další ohnisko ptačí chřipky, letos už jednadvacáté. Nákaza typu H5N1 se objevila v komerčním chovu krůt v Rychvaldu na Karvinsku. Chovatel nahlásil úhyn asi 250  kusů z 15tisícového chovu.

„Zbývající drůbež v chovu bude zítra utracena. V blízkosti uvedeného chovu se nachází další dvě hospodářství s chovem krůt, ve kterých byla přijata předběžná veterinární opatření. Samozřejmě budeme muset být obezřetní, aby se to tam nezavleklo,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V 18 případech byla letos v Česku potvrzena nákaza u volně žijících ptáků, z toho deset případů se týkalo racků. Dvě z těchto míst byla na konci dubna v Moravskoslezském kraji a jedno z nich přímo v Rychvaldu – nákaza byla potvrzena u uhynulých racků nalezených na tamním rybníku Skučák. Stejným výsledkem skončilo i vyšetření dalších uhynulých racků nalezených na Heřmanickém rybníce na okraji Ostravy v těsné blízkosti Rychvaldu.

Dříve známá jako ptačí mor

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související