Kvůli silnému větru zasahovali hasiči v kraji na skoro 300 místech

11. březen 2019

Během celého dne budou hasiči v kraji odstraňovat následky větrné smršti. Jen od včerejšího večera museli zasahovat kvůli silnému větru skoro třistakrát.

Nejčastěji vyjížděli na Frýdecko-Místecko a Bruntálsko, a to kvůli popadaným stromům a poškozeným střechám. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely počet zásahů ještě poroste.

„Ten počet bude během dne stoupat, protože hasiči budou za světla pokračovat s intenzivním odstraňováním stromů. Pozitivní je, že se tyto události obešly bez zranění,“ dodává Kůdela.

Energetici mají kalamitní stav

Zhruba 48 tisíc odběratelů v kraji je kvůli silnému větru bez proudu.  Nejvíce případů zaznamenali energetici na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. Popadané stromy poškodily vedení na zhruba 60 místech a poruchy budou čety odstraňovat během celého dne.

Ostravští hasiči u haly poškozené silným větrem

„Počet poruch je tak rozsáhlý, jak už dlouho nebyl, takže některé poruchy opravíme velmi rychle, ale některé budou trvat celý den, hlavně v horských oblastech. Je možné, že některé poruchy se přesunou až do zítřejšího rána,“ potvrzuje mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Neprůjezdná železnice

Doprava na železnici byla v kraji zastavena na několika místech. Vlaky nejezdí v úsecích Třebovice - Děhylov, Třemešná ve Slezsku - Osoblaha a z Valšova na Rýmařov a Hrubou Vodu. Ve většině případů cestující mohou využít autobusy. V případě tratí okolo Valšova to možné nebylo s ohledem na to, že nejsou průjezdné ani silnice. Na trati mezi Karvinou a Dětmarovicemi už byla doprava obnovena.

autor: Klára Kohutová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související