Kvůli spalničkám roste zájem o testování protilátek

26. březen 2019 10:41

Mezi lidmi stoupá zájem o vyšetření protilátek proti spalničkám. Potvrzují to laboratoře, které jsou zavaleny vzorky krve. Například ve Zdravotním ústavě v Ostravě už od začátku roku testovali přes dva a půl tisíce vzorků. Obvykle to bývají jen desítky měsíčně. Velká část je od zdravotníků, kteří patří mezi ohrožené skupiny.

Z čísel této laboratoře vyplývá, že 25 procent z vyšetřovaných nemá v krvi dost protilátek. Častěji se to týká lidí ve věku mezi 30 až 50 lety.

„Jak víme, i očkovaní lidé mohou dostat spalničky, protože nastává takový jev, kterému se říká vyvanutí imunity. Postupem času dochází k poklesu obranyschopnosti organizmu proti spalničkám,“ vysvětluje Hana Zelená, lékařka ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

U koho protilátky laborantky nenajdou, měl by se podle lékařky Hany Zelené nechat očkovat. „Zvláště se to týká zdravotníků, ale potom i dalších lidí, kteří se mohou dostávat do kontaktu s nemocnými. To může být v zásadě každý, protože všichni se pohybujeme v prostředí, kde je velká koncentrace lidí,“ dodává lékařka.

Jeden nemocný přitom může nakazit až 18 dalších lidí.

autor: iha
Spustit audio

Související