Laboratoř potvrdila první případ varianty omikron v Moravskoslezském kraji

18. prosinec 2021 18:32

Laboratoř dnes potvrdila první výskyt varianty koronaviru omikron v Moravskoslezském kraji. ČTK to dnes řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Všechny další kontakty nakaženého, u nějž se omikron objevil, jsou podle hejtmana negativní.

Zatím není jasné, kde se nakažený infikoval. Další podrobnosti ČTK zjišťuje. Podezření na nákazu variantou omikron se objevilo v pátek, řekl Vondrák. Dodneška se čekalo, zda podezření potvrdí sekvenace vzorku. „Omikron byl potvrzen. Naštěstí kontakty dotyčného jsou negativní,“ uvedl Vondrák.

Čtěte také

Koronavirovou variantu omikron zaznamenalo podle Světové zdravotnická organizace na devět desítek zemí světa. Omikron se rychle šíří ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva, podle odborníků ale není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost nebo kombinace obojího. Počet případů nákazy omikronem se v oblastech s komunitním přenosem zdvojnásobuje během 1,5 dne až tří dní, sdělila podle agentury Reuters organizace. 

První oficiálně potvrzený výskyt této varianty v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Hygienici poté odhalili další nakažené na jižní Moravě. Omikron, který Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

V Moravskoslezském kraji epidemie covidu-19 dál zpomaluje. V pátek přibylo 1021 nakažených, přibližně o 500 méně než před týdnem, kdy to bylo 1513 lidí. „Epidemie brzdí, byť stále přetrvává zátěž na intenzivní péči, protože postcovidoví pacienti ji nadále vyžadují. Špatnou zprávou je jen pomalý růst proočkovaných,“ uvedl Vondrák.

V kraji nadále klesá sedmidenní incidence. Aktuálně na 100.000 obyvatel připadá 678 nakažených za posledních sedm dní, za týden číslo kleslo o víc než 300. Od počátku epidemie bylo v kraji s 1,2 milionu obyvatel zaznamenáno 275.352 případů nákazy. V souvislosti s koronavirem v kraji dosud zemřelo 4413 lidí. V regionu zdravotníci podali přes 1,5 milionu dávek vakcíny, dvě dávky očkování má přibližně 52 procent obyvatel.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související