Městská nemocnice Ostrava vrací do běžného režimu první z covidových stanic

17. prosinec 2021 12:16

Městská nemocnice Ostrava (MNO) vrací do běžného režimu první ze standardních covidových stanic, Internu B. Důvodem je klesající počet pozitivních pacientů. Novinářům to dnes řekla mluvčí zdravotnického zařízení Andrea Vojkovská. Stanice měla kapacitu 14 lůžek.

„Snížil se také počet lůžek pro covidové pacienty v Léčebně dlouhodobě nemocných, která spadá pod MNO. V nemocnici zůstávají čtyři standardní covidové stanice s kapacitou 74 lůžek, v LDN je jich 20,“ upřesnila mluvčí.

Čtěte také

Personál léčebny a nemocnice nyní pečuje o 73 covidových pacientů, sedm z nich potřebuje intenzivní péči. V nemocnici leží 69 pacientů, v LDN jsou čtyři. Plně očkovaných je 29 ze 73 hospitalizovaných. Ze sedmi pacientů, kteří leží na jednotkách intenzivní péče, jsou očkovaní dva.

„Od tohoto pátku je Interna B po řadě týdnů znovu běžným oddělením, personál v něm se vrátil k péči o interní pacienty. Zatímco počet pozitivních pacientů na standardních jednotkách postupně klesá, před týdnem jich bylo o čtvrtinu více, ARO 2 a Metabolická JIP jsou vytěžovány stále stejně. V nemocnici personálu, který je dlouhodobě přetěžován, pomáhají vojáci i dobrovolní hasiči, věnují se pomocným činnostem při ošetřování pacientů, zejména při polohování a transportech na vyšetření. Jejich práce na covidových jednotkách je pro nás důležitá, velmi si jí vážíme, přítomnost vojáků a dobrovolných hasičů si pochvaluje nejen personál, ale také pacienti,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Marcela Murasová.

Dodala, že i navzdory rušení jedné z covidových jednotek nelze zcela s jistotou současnou vlnu označit za zvládnutou. „Předchozí zkušenosti nás naučily, že nic není jisté a je nutné být stále ve střehu,“ doplnila Murasová.

Covidové stanice v MNO postupně vznikly místo Geriatrie F (22 lůžek), Geriatrie D (17), Chirurgie E (15), Interny B (14), a Ortopedie A (20). Lůžkové oddělení rehabilitace slouží jako postcovidová jednotka maximálně 12 pacientům. V Léčebně dlouhodobě nemocných bylo k dispozici až 50 lůžek pro covidové pacienty, aktuálně byl jejich počet snížen na 20.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související