Landecká expozice důlního záchranářství je největší svého druhu na světě

27. listopad 2015

Až sto let staré dýchací a oživovací přístroje představuje Expozice důlního záchranářství v Ostravě-Petřkovicích. Připomíná jak historickou techniku a její vývoj, tak práci samotných záchranářů - jejich výcvik i záchranné akce v dolech.

Oživovací přístroj z roku 1921 působí mezi dnešní, moderní záchranářskou technikou doslova archaicky. Právě tento exponát ale dokonale zapadá do stálé expozice báňského záchranářství, kterou si návštěvníci mohou prohlédnout v jednom z historických objektů Landek Parku v Ostravě-Petřkovicích.

„Máme tady sbírku veškerých dýchacích přístrojů, které byly vyrobeny v 19. a počátkem 20. století. Jsou to přístroje různých firem a je to jediná expozice dýchací techniky na světě. Také ohlas zahraničních návštěvníků, že se něco takového pro další generace dochovalo, je dost velký,“ říká bývalý důlní záchranář a dnes průvodce František Havlas.

Ostravský kopec Landek nabízí hornické muzeum i naučnou stezku s rozhlednou

Landek s hornickým muzeem

Už pravěcí lidé zjistili, že ostravský kopec Landek ukrývá poklad. Černé uhlí, které vydrží hořet po celou noc. Životodárného tepla si lovci mamutů užívali na Landeku už před 30 tisíci lety, což dokládají archeologické nálezy a pozůstatky jejich osídlení.

Vidět můžete také potápěčskou, inertní či lezeckou techniku. Dozvíte se i o sebezáchranných přístrojích, které používají důlní pracovníci. Nechybí ani zařízení na měření důlních plynů.

„V dole se vyskytuje celá řada plynů. V prvé řadě je to ten strašák metan, který sice není jedovatý, ale je dost výbušný. Pak se tam může vyskytnout sirovodík, oxid uhličitý a v případě požáru oxid uhelnatý. Proto ti důlní pracovníci mají ten svůj osobní sebezáchranný přístroj,“ vysvětluje František Havlas.

Bývalý důlní záchranář a dnes průvodce František Havlas

Na podrobnou prohlídku Expozice báňského záchranářství v Ostravě-Petřkovicích vás zavedeme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio