Lanovkové otazníky

27. únor 2004

Javorový vrch u Třince patří k vyhledávaným turistickým střediskům Těšínských Beskyd. Chata i vleky patří městu, které má zájem dalším rozvoji areálu. Proto plánuje výstavbu nové moderní lanovky, která by vedla až na vrchol Javorového. Záměr však komplikují otazníky kolem lanovky současné.

Současná čtyřicet let stará lanovka patří soukromé společnosti Bytoslan. A v tom je právě kámen úrazu. Všichni zainteresovaní, tedy město Třinec, společnost Alvi Pro, která má chatu a vleky od města v pronájmu a také Bytoslan, svorně říkají, že lanovka a vrcholový areál tvoří propojený komplex a proto mají patřit jednomu vlastníkovi. Jen tak mají aktivity na Javorovém komerční smysl. Současná situace, kdy lanovka patří jednomu subjektu a chata s vleky druhému, je nelogickým tříštěním sil.

Bytoslan už pro nezbytnou nápravu situace učinil první krok. Lanovku nabídl k prodeji Třinci. Městským zastupitelům se však kupní cena 18 miliónů korun zdála příliš vysoká a tak transakci odmítli. Představitelé Bytoslanu vzápětí oznámili, že lanovku nabízejí prostřednictvím realitní kanceláře dalším zájemcům. Žádný z nich se však dosud neozval. Koupit zastaralou a kapacitně nevyhovující jednosedačkovou lanovku, to asi opravdu nebude žádné terno. Dá se předpokládat, že ani v budoucnu se vážný zájemce o její koupi jen tak nenajde. Co bude potom? Leccos naznačují prohlášení zástupců města i Bytoslanu. Obě strany tvrdí, že usilují o vzájemnou dohodu a že tedy jednání budou pokračovat. Jinými slovy se bude licitovat o výši inkriminované ceny.

Město evidentně spoléhá na to, že jiný zájemce o koupi lanovky se nenajde. Což by mělo vést ke snížení navržené ceny. Velké prodejní naděje si zřejmě nedělají ani zástupci Bytoslanu. Možná i proto nasadili tak vysokou laťku, aby měli manévrovací prostor k jejímu snížení. Takže jde o hledání klasického kompromisu. Kolik peněz může zaplatit město, aby zároveň mělo na další plánované investice? A pod jakou cenu nemůže jít Bytoslan, aby nepůsobil směšně? Právě tímto směrem se asi budou ubírat úvahy obou stran. Dobře si totiž uvědomují, že bez finančního vypořádání u lanovky stávající nebude možné postavit lanovku novou. Mimochodem, to je i jedna z podmínek ochránců přírody, kteří požadují, aby se prostor po demontované staré lanovce zalesnil.

Touhou návštěvníků hor a hlavně lyžařů je nechat se pohodlně vyvézt až na vrchol Javorového a nešlapat jako dnes několik set metrů od výstupní stanice lanovky k chatě nebo začátku sjezdovky. Sen turistů a ekonomická stránka věci jsou však dvě zcela rozdílné záležitosti. Nezbývá než doufat, že lanovka na Javorový bude patřit do menšinové kategorie těch případů, u kterých se podaří sladit zájmy návštěvníků i podnikatelů.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka