Lékárna Městské nemocnice Ostrava přesídlila do parkovacího domu

4. září 2024 11:44

Nemocniční lékárna v městské nemocnici v Ostravě změnila své sídlo. Ze staré prvorepublikové vily se zařízení i s personálem přestěhovalo do nového parkovacího domu. Lékárníci tam mají lepší vybavení i více místa. Nové zařízení má skoro 900 metrů čtverečních.

„To je v podstatě trezor, v kterém se skladují opiáty, které musí být uložené kontrolovaně pod zámkem,“ říká vedoucí lékárny Kamil Hrubý v novém zázemí, kam se běžně nesmí. V původních prostorách byly jenom oprýskané venkovní trezory, tady jsou místo toho moderní místnosti na zámek a digitální kód.

Staré sídlo lékárny bylo v prvorepublikové vile, která předtím sloužila k bydlení. Například laboratoř byla údajně v kuchyni. „To znamená, že se naše činnost se musela do určitě míry přizpůsobit té budově. Všude byla schodiště, všude byla různá zalomení,  rohy. Vše se muselo někam přenášet, odnášet, přemisťovat. Zatímco tady je to naopak,“ dodává Hrubý.

Čtěte také

Novinkou je rozšířená nabídka zdravotnických prostředků, které si lidé můžou vyzkoušet přímo ve zkušební kabině u výdeje. Lékárna začne nabízet i konzultace. Zájemci si tam budou moci zajít, když budou chtít například přestat kouřit.

Přesun město plánovalo od roku 2016. „Ty prostory byly opravdu nevyhovující a za mě i nehezké. Takže se rozhodlo, že to přízemí bude z velké části pro nemocnici a pro lékárnu. A tak se na to myslelo, už když se ten parkovací dům kreslil. Takže se ty prostory navrhovaly už přímo pro lékárnu,“ říká radní pro zdravotnictví Michal Marianek (Ostravak).

Nemocniční lékárna obsluhuje i potřeby jednotlivých oddělení. Minulý rok vydala více než půl milionů léků. Nové prostory otevřela dnes včetně pohotovostního okénka. Lidé tak mají možnost vyzvednout si své léky i v noci nebo o svátcích.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související