U krajského úřadu v Ostravě vznikne nový parkovací dům pro 600 aut

19. únor 2024 14:16

Nový parkovací dům s 600 místy pro auta vznikne už na konci příštího roku u krajského úřadu v Ostravě. Několikapatrová budova nahradí současné parkoviště, které nabízí jen 77 míst. Podle radnice by měla lokalita nabídnout více parkovacích míst, protože poblíž bude časem takzvaná Černá kostka – nová budova krajské vědecké knihovny.

Hotový je vizuál parkovacího domu. Nosná konstrukce objektu je navržena z monolitického železobetonu s nepravidelným obrysem. Dům bude prakticky vypadat jako dlouhá rampa a po jejím obvodu budou rozmístěná parkovací stání. Návštěvník se bude pohybovat mezi jednotlivými patry po spirále. Na střeše má pak vzniknout multifunkční hřiště s oplocením, takže budova bude využívaná ještě i jinak.

Nový parkovací dům bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. Ve druhém podzemním podlaží bude kromě parkovacích míst prostor pro provozní a sociální zázemí, skladovací prostory a retenční nádrž. Nezapomnělo se ani na cyklisty, ti budou mít k dispozici dvacet cykloboxů pro uchovávání jízdních kol a koloběžek. Tři z boxů budou mít i nabíječku pro elektrokola.

Výstavbu parkovacího domu radnice vyčíslila na 397 milionů korun bez DPH. Architektonickou soutěž na novostavbu parkovacího domu vyhlásilo město v roce 2019, vyhrála ji ostravská společnost PROJEKTSTUDIO EUCZ.

Další parkovací místa

Pravděpodobně v dubnu bude dokončen sedmipatrový multifunkční parkovací dům u Městské nemocnice Ostrava, který nabídne 465 parkovacích míst a jehož výstavba si vyžádala náklady 487 milionů korun. Původní kapacita parkoviště se zvýší na čtyřnásobek.

V loňském roce byl dokončen parkovací dům u zoologické zahrady se 195 místy. Řidiči mohou využívat také parkoviště pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce s kapacitou 155 míst a v Porubě pokračuje výstavba druhého parkovacího objektu u Domu kultury Poklad. V prvním řidiči parkují od roku 2022.

Spustit audio

Související