Lékařská fakulta chce do konce týdne vyřešit všechny nedostatky, aby mohla fungovat dál

7. leden 2020 17:50

Lékařské fakultě Ostravské univerzity chybí mladí docenti s vysokou publikační činností. To je hlavní důvod, proč se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo nedoporučit získání akreditace pro obor všeobecné lékařství. Vedení fakulty ale tvrdí, že to vyřeší.

„Hlavním důvodem zde bylo především nedostatečné personální zabezpečení výuky. Pokud budou nedostatky odstraněny, samozřejmě nic nebrání tomu, aby byla žádost o akreditaci posouzena znovu,“ vysvětluje rozhodnutí ministerstva zdravotnictví mluvčí Renata Povolná.

Podle Václava Procházky, který je dočasně pověřen řízením fakulty, jim rezort vyčítá především starší akademiky, kteří mají nízkou publikační činnost. Získat mladé habilitované docenty ale podle něj není snadné, přesto se to údajně fakultě povedlo. „Kompletace našeho stanoviska bude na ministerstvo odeslána během tohoto týdne,“ uvedl Procházka.

Podle Procházky pak nic nebrání tomu, aby se žádost dostala přímo na Národní akreditační úřad, který má v přijímání nových mediků konečné slovo. „Úřad má ze zákona 120 dnů, ale může to udělat za kratší dobu. Takže nejzazší termín pro vydání stanoviska by byl na konci dubna. Do té doby samozřejmě budeme počítat s variantou, že to dostaneme,“ dodává.

Rušno kolem děkana

Lékařská fakulta se v tuto chvíli zabývá i volbou nového děkana. Toho dosavadního, Arnošta Martínka, odvolal rektor Jan Lata v listopadu minulého roku kvůli pochybení při přijímacím řízení. Akademický senát lékařské fakulty se rozhodoval, jestli nového děkana zvolí v únoru nebo v březnu.

„Po poměrně bouřlivé diskuzi se akademický senát usnesl na tom, že opravdu chceme mít vše v pořádku, chceme mít klid i na tu přípravu a zvolil tedy variantu, která je sice z pohledu toho mezidobí, kdy máme děkana pověřeného, trošičku delší, ale zase nám zaručí, že by opravdu mělo být vše v pořádku,“ uvedla předsedkyně Hana Sochorová.

Nového děkana tak akademici zvolí 3. března letošního roku. Kandidáty fakulta zveřejní 14. února.

Spustit audio

Související