Levhartí slečny se připravují na cestu z Ostravy

6. březen 2011

Dvě samice levharta cejlonského Alexis a Aylin se stěhují z ostravské zoo k našim severním sousedům. Jejich novým domovem se stane Zoo Zamość v Polsku.

Levhartí slečny už dosáhly věku, kdy se ve volné přírodě mláďata osamostatňují od matky. Koordinátorům se povedlo najít zoo, která je připravena na ztížené podmínky chovu levhartů.

„Jsou to vlastně odrostlá mláďata, narodila se v červenci 2008. Ten chov není tak úplně jednoduchý, protože jsou to opravdu teplomilná zvířata, vyžadují zázemí teplého pavilonu,“ upřesnila mluvčí ostravské zahrady Šárka Kalousková.

Na odjezd se připravují již od minulého týdne. Tak jako v případě tygrů či dalších zvířat se pracovníci zahrady budou snažit naložit i Aylin a Alexis za plného vědomí tak, aby nemusely být uspány.

„Z tohoto důvodu byly do venkovního výběhu instalovány dvě transportní bedny, aby si na ně samičky postupně zvykly a bez obav do nich v den odjezdu nastoupily,“ dodala mluvčí.

Levhart cejlonský je největší šelmou ostrova Srí Lanka. Podle posledních odhadů se udává, že zde přežívá posledních 700 až 900 jedinců. Největší hrozbu pro tento poddruh levharta představuje pytláctví a ztráta přirozeného prostředí. Jejich další existence na Zemi závisí pouze na fungování národních parků na Srí Lance a na chovu v lidské péči, potažmo v zoologických zahradách.

Levharty cejlonské chová ostravská zoo od roku 1977. S výjimkou Zoo Colombo na Srí Lance je ostravský chov levhartů cejlonských nejdelším nepřerušeným chovem těchto zvířat na světě.

autoři: tif , Tereza Dalecká
Spustit audio

Více z pořadu