Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh. S výplatami musí pomoct stát

13. červen 2024 14:53

Ostravská huť Liberty je v insolvenci. Návrh podala u Krajského soudu v Ostravě a jak vyplývá z insolvenčního rejstříku, firma není schopna platit své pohledávky. Včetně výplat zaměstnanců. Těm pomůže úřad práce. Přesto mají lidé v huti obavy, co s nimi bude.

„Tři měsíce budeme bez výplaty, tak je to špatně. Zatím mám brigádu, takže uvidíme,“ říká paní Martina, která v huti pracuje 34 let jako jeřábnice. Má strach, ale jak říká, zároveň po téměř půlroce skončí nejistota. „Docela jsme si i přáli, ať to jde do insolvence. Pořád jsme nic nevěděli,“ dodává.

Čtěte také

Generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof ujistil, že úřad je připravený. Bude mít podrobné informace od vedení huti tak, aby mohl pomoci okamžitě. Náhrada mzdy se týká období až tří měsíců a měla by být  dostatečná. „Ta maximální částka na měsíc je 65 tisíc, takže je to opravdu podpora, která s velkou částí ten ušlý plat kompenzuje,“ uvedl.

Jak řekl České televizi ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL), úřad práce začne přijímat žádosti o výplaty v pondělí. „Jsme připraveni posílit kapacity Úřadu práce v Ostravě, abychom dokázali lidem v této situaci, která je opravdu výjimečná, co nejrychleji pomoci. Aby nebyli v situaci, kdy by nemohli zaplatit své závazky,“ řekl Jurečka.

Odbory v huti zřídí místo, kde by si mohli zaměstnanci tyto věci řešit. „Aktuálně řešíme výplatu pro zaměstnance a pak jim budeme podávat další informace, co se bude dít v následujících měsících,“ potvrdil jeden z odborových předáků v Liberty Roman Bečica.

Do hry zřejmě vstoupí nový český významný investor, potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Podrobnosti slíbil během několik dnů nebo týdnů. Podle moravskoslezského hejtmanství a ostravského magistrátu je důležité, aby se huť prodala jako celek a nerozdrobilo se rozsáhlé území, kde závod stojí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související