Liberty Ostrava začne od úterý odstavovat jednu ze tří koksárenských baterií

18. září 2023 12:11

Hutní společnost Liberty Ostrava začne od úterý odstavovat jednu ze tří svých vysokokapacitních koksárenských baterií. Proces bude trvat několik měsíců. Informovali o tom mluvčí huti Kateřina Zajíčková a předseda základní organizace OS Kovo Liberty ČR Petr Slanina.

„Předpokládaný proces odstavování je plánován od 19. září, kdy by mělo proběhnout poslední tlačení koksu, a od té doby začne několikaměsíční proces odstavován až do fáze ekologicky nezávadného stavu,“ uvedla Zajíčková.

Uzavření baterie huť oznámila před měsícem. Zdůvodnila to tím, že baterie je velmi neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále ztrátovější. Odboráři uvedli, že uzavření části koksovny ohrožuje prvovýrobu. Pokud by huť znovu uvedla do provozu druhou vysokou pec odstavenou před rokem, musela by koks nakupovat zvenčí.

Čtěte také

Zaměstnancům, kterých se odstavení koksárenské baterie dotkne, firma nabídla pozice v jiných provozech. „Někteří zaměstnanci se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie nebo přejdou na pracovní pozice v jiných částech naší společnosti, kde se potýkáme s nedostatkem pracovních sil, a to zejména na rourovně, která očekává navýšení výroby. V současné chvíli nevíme, kolik zaměstnanců tuto nabídku nevyužije,“ uvedla Zajíčková.

Slanina řekl, že odstavení baterie se týká skoro stovky lidí. „Všichni dostali nabídku pracovat v rámci firmy někde jinde. Ale předpokládám, že minimálně třetina využije odstupného a odejde,“ řekl odborový předák. Kladně vnímá alespoň to, že se díky odstavení jedné baterie zbývající část koksovny vrátí na pětisměnný režim, který je lepší pro zdraví zaměstnanců.

Chystá se nová kolektivní smlouva

Slanina řekl, že v září začne vyjednávání o nové kolektivní smlouvě. „V letošním roce budeme vyjednávat velkou kolektivní smlouvu, tak jdeme do toho s tím, aby ve velké části byly zachovány veškeré části a benefity, které jsme měli doteď. Co se týče mzdové části, zatím nemůžeme říct naše požadavky za situace, jaká momentálně je,“ řekl Slanina.

Mezi hlavními benefity, o jejichž zachování odborářům jde, je odstupné pro propouštěné zaměstnance. Nyní činí až 15 měsíčních platů, odstupňované je například podle délky zaměstnání.

„Ve firmě je nejistota. Lidé jsou pořád nervózní z toho, co se bude dít. Ale mám informace i z jiných ocelářských firem v Evropě a všude je to podobné,“ řekl Slanina.

Skupina Liberty Steel chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Má v plánu investovat do toho 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Před rokem podepsala huť smlouvu na dodávku pecí s italskou firmou Danieli. „Náš přechod na výrobu ‑zelené oceli- pokračuje dál,“ řekla Zajíčková.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související