Třinecké železárny zprovoznily svou první sluneční elektrárnu

11. leden 2023 10:25

Do stavby slunečních elektráren se zapojily i velké průmyslové firmy. A někde už jsou v provozu. První velkou fotovoltaickou elektrárnu spustily například Třinecké železárny, a to přímo na střeše jedné z budov v areálu huti. Tam, kde se vyrábí teplo pro zhruba 9 tisíc domácností ve městě.

„Na střeše je do provozu uváděna nová fotovoltaická elektrárna, je tam řádově 760 panelů,“ ukazuje na velkou halu Jan Čepec z Energetiky Třinec, dceřiné firmy Třineckých železáren.

Panely na ploše jako téměř polovina fotbalového hřiště jsou v provozu zatím jenom krátce, ale už se zapojily do dodávek tepla. Dodávají značnou část energie pro čerpadla. Roční odhad výroby je 350 megawatthodin.

„Určitě to pomoc je. Tento objem elektrické energie odpovídá zhruba 50 procentům celkové spotřeby elektrické energie na oběhových čerpadlech, které zabezpečují dodávky tepla v rámci dodávek horké vody,“ doplňuje Čepec.

Druhou, o něco menší, fotovoltaickou elektrárnu Třinecké železárny dokončily na hale tažírny oceli, ve svém odloučeném závodě ve Starém Městě u Uherského hradiště. „Hala by měla v ideálním případě energii ze slunečního záření v předpokládaném objemu zhruba 230 megawatthodin ročně využít pro napájení pomocných zařízení. Přebytky vyrobené energie je potom možno poslat do sítě,“ dodává mluvčí firmy Petra Macková Jurásková.

Vybudování obou elektráren stálo zhruba 18 miliónů korun, část nákladů pokryly státní dotace.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související