Líbí se vám bonsaje? Miniaturní borovice najdete v Těšínských Beskydech přímo na loukách nebo v lese

12. říjen 2023

Nejlepší bonsaje prý pěstují Japonci. V obci Nebory, to je část Třince na Frýdeckomístecku, se už pětatřicet let zabývá pěstováním bonsají místní zahrádkář Jan Polák. Má rád všechny květiny, ale bonsaje mu učarovaly. K těm nejkrásnějším patří jeho červené javory.

A nás zajímalo, čím bonsaje hnojit a kde je sehnat doslova zadarmo. Podle Jana Poláka stačí mít speciální hnojiva a přihnojovat jednou týdně. Kdo to přežene, může rostlinu poškodit. Dříve si zahrádkáři vyráběli různé směsi sami, taková praxe je už ale minulostí, protože na trhu je vhodných hnojiv dostatek.

Bonsaj lze vytvořit z borovic, modřínů i dubů

K získání bonsají, třeba malých patnáctiletých borovic, je nutné vyjít do kopců. V Těšínských Beskydech je spousta vysoké zvěře, ovcí i krav a v okolí jejich pastvy jsou obvykle okousané stromky, které zvířata nenechají vyrůst do výšky.

Poznáte je podle silného kmene a malého vzrůstu. Jan Polák takové stromky, především borovice, vyhledává. Přímo na loukách nebo v lese si je přistřihne podle potřeby, jeden rok odkope polovinu kořenů a druhý rok druhou polovinu. Za ten rok nasadí rostlina v odkopané části vlasové kořeny, a tak je přesazení méně riskantní a stromek se lépe v květináči ujme. Vyzkoušejte to, třeba budete mít doma krásnou bonsaj pro radost a hlavně zadarmo.

autor: Artur Kubica
Spustit audio