Lidé v Butovicích na Novojičínsku viní z velké vody dálnici a zvažují žalobu na ŘSD

13. květen 2013

Studénka na Novojičínsku zvažuje žalobu na Ředitelství silnic a dálnic. Před několika dny tam totiž velká voda zatopila desítky domů a způsobila milionové škody. Nepořádek lidé uklízejí ještě teď. Tak velkým škodám se ale podle nich dalo zabránit.

„Za námi je pole a tady se strašně valila voda,“ vzpomíná Ivana Buršová na minulou středu, kdy jim velká voda vyplavila auto a desítky dalších rodin připravila o slušné bydlení či pěkné zahrady.

Kdo za to může? Prst další obyvatelky, Ludmily, ukazuje k dálnici. „Tentokrát to šlo od dálnice. Jak ji vybudovali, tak tady všechno - pumpa, hotel, středisko - měli vyplavené,“ říká.

Není to sice poprvé, co lidé v této části Studénky s velkou vodou a hlavně bahnem soupeří. Ale poslední roky jsou záplavy častější a ničivější. „Už zhruba čtyři roky jednáme s Ředitelstvím silnic a dálnic, aby podnikli ještě další kroky, které by minimalizovaly tyto škody. Bohužel zatím neúspěšně,“ potvrzuje nezávislý starosta Ladislav Honusek.

Radní Studénky proto budou ve středu rozhodovat o tom, jestli na Ředitelství silnic a dálnic podají žalobu.

„Bohužel nikdo nedořešil – a to je to, co kritizujeme – přivaděč, který vede od rozhledny v Bílově až po cestu na Pustějov, kde voda přímo padá do Butovického potoka. Zde není ani jedna retenční nádrž. Máme již delší dobu slíbené, že se to bude řešit, ale stále to visí na stavebních povoleních. Nejdříve to byly peníze, projekt, který nebyl, a tak dále,“ dodává starosta.

Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic ale vysvětluje, že při přípravě stavby retenčních nádrží, které by vodu zadržely, se objevily nečekané problémy.

„Získání stavebního povolení zkomplikovala změna podzvukových vztahů. Z toho důvodu jsme museli opět zažádat o územní rozhodnutí a získat stavební povolení na vybudování suchých poldrů a rozšíření silničních rigolů.“

Ledvinová slibuje, že s výstavbou protipovodňových opatření začnou ještě letos. Rozzlobení lidé jsou ale rozhodnutí, že budou po Ředitelství silnic a dálnic žádat proplacení škod.


Zvětšit mapu
autoři: sib , iha
Spustit audio