Lidé v Orlové protestovali proti stěhování nemocnice. Chtějí zachovat současný stav

28. červen 2018 08:50

Proti stěhování nemocnice včera protestovali lidé v Orlové.  Vedení kraje chce tamní oddělení interny kvůli ztrátovému provozu přesunout do karvinské nemocnice.

V Orlové mají zůstat ambulance a oddělení pro následnou péči. Lidem a tamním lékařům se to ale nelíbí.

„Vadí mi to. Zůstalo tady hodně starších lidí, vesměs těch, co pracovali v hornictví nebo hutnictví. A zdravotní péči potřebují častěji,“ říká pan Mirek, který se demonstrace účastnil.

Zdravotníci z nemocnice v Orlové odmítají rušení interny. Zvažují stávkovou pohotovost

Vybavení pokoje

Zdravotníci z nemocnice v Orlové se tento týden rozhodnou, jestli vyhlásí stávkovou pohotovost. Protestují proti plánu krajského úřadu, který chce zrušit internu. Má se z ní stát centrum péče o starší pacienty a dlouhodobě nemocné. Internu chce hejtmanství přestěhovat do sousední nemocnice v Karviné.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Martina Gebauera (ANO) má Karvinsko mnoho nemocnic na počet obyvatel, takže někde se podle něj oddělení rušit musí.

„Kdybychom nic neudělali, tak na konci roku 2020 budou mít všechny nemocnice dohromady miliardovou ztrátu,“ upozorňuje náměstek s tím, že ale Moravskoslezský kraj o stěhování nemocnice bude ještě jednat.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio