Lidé ve Frýdlantu nad Ostravicí se začali skládat na opravu kaple z roku 1876

29. září 2021

Frýdlant nad Ostravicí řeší, jak získat peníze na opravu kaple v bývalém klášteře a nynějším domově pro seniory. Kromě shánění dotací město vyhlásilo i sbírku na její rekonstrukci. Za zhruba 2 měsíce se vybralo necelých 800 tisíc korun. Kaple Blahoslavené Panny Marie byla inspirována bazilikou svatého Pavla v Římě, bojuje ale s vlhkostí a časem.

Obyvatelka domova Mária Gřesová se dívá jen ode dveří do kaple, jestli jsou tam květiny, na mše tam jezdí na vozíku. „Jinak chodím s chodítkem, ale tady do té kaple se to nedá, já si pak v lavici neporadím s nohama,“ říká paní Mária.

Mše se tady konaly před covidem častěji, teď jsou jednou týdně. Kaple postavená v neorománském stylu už ale potřebuje renovovat, a to včetně vybavení.

„Stav kaple není takový, že by se nám hroutila, ale sokly už jsou dost poničené vlhkostí. Elektroinstalace nebo osvětlení – to by potřebovalo vyměnit. Inventář je takové sbíranínko, protože prostor byl před rokem 1989 v podstatě vybrakovaný,“ říká ředitel domova pro seniory Jiří Hořínek.

Nejdříve by tu chtěli začít s opravou podlahy, aby se do kaple lépe dostali i vozíčkáři. Restaurování by dalo vyniknout třeba malbám, kterými je kaple vyzdobena, a to včetně dřevěného stropu.

Kapli by pak mohli návštěvníci mnohem víc využívat nejen k duchovním setkáním, ale i ke kulturním akcím. Už od října se přitom v kapli budou učit i místní školáci. „Budou tady probíhat vzdělávací bloky, třídy tady mohou strávit třeba hodinu výtvarné výchovy, historie, zeměpisu nebo matematiky. Taky hudební výchovu, je tady krásná akustika,“ vysvětluje Zuzana Poppek z vedení domova.

Na stavební úpravy včetně obnovy maleb je podle města potřeba asi 14 milionů korun.

Spustit audio

Související