Linecký koláč s jablky

V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.

Použít ji můžeme při pečení, do svařáků nebo dokonce i do ranní kávy. Výborně totiž působí na naše zažívání, posiluje imunitu, pomáhá při chřipce i angíně, a nebo také při hubnutí.

Co potřebujete?

  • 600 g celozrnné pšeničné mouky
  • 750 g nízkotučného tvarohu
  • 200 g kokosového oleje
  • 90 g medu
  • 20 ml citronové šťávy
  • 4 větší jablka
  • 3 celá vejce a 3 žloutky
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Olej, mouku, vanilkový extrakt, 70 g medu, 3 celá vejce a také prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto.
  3. Z těsta odebereme asi ¾ a vyložíme jimi plech nebo dortovou formu.
  4. Poté si vyšleháme tvaroh, žloutky, citronovou šťávu a zbytek medu.
  5. Touto tvarohovou náplní pak potřeme těsto připravené ve formě.
  6. Následně nastrouháme jablka, která promícháme se skořicí, a poté je rozetřeme na tvarohovou vrstvu.
  7. Nakonec vyválíme zbylé těsto a nakrájíme ho na proužky. Z nich pak na koláči vytvoříme mřížku.
  8. Pečeme asi 45 až 50 minut.

Související

  • Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu

    Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.

  • Rozinková srdíčka

    Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.

  • Hrnkový sypaný koláč s tvarohem

    V pondělním Apetýtu pro vás máme něco sladkého. Pokud vám občas doma chybí nějaká ta dobrota k odpolední kávě, je tenhle recept pro vás tím pravým.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.