Liraz: Kde žije hudba odemykající lidská srdce, tam ďábel nemůže

Někdy je lépě žádat o odpuštění, než o povolení, říká se za situace, kdy se sice s porušením pravidel řítíte to problémů, přesto si nemůžete pomoci. Jako izraelská zpěvačka Liraz s persky nazpívaným elektro popovým albem Zan (Woman), které potají natočila s íránskými hudebníky.

Nebezpečí, jakému by je s prozrazením jejich jmen Liraz vystavila, pochopíte třeba v okamžiku, kdy se dozvíte, že íránskému skladateli Mehdi Rajabianovi stačilo v rozhovoru pro britské rádio BBC pouze zmínit, že napříště ke spolupráci hodlá pozvat ženy, což je v Íránu přísně zakázané, a hned nato putoval do vězení. Autokratický režim ajatolláhů zkrátka na středověku trvá.

V izraelském špionážním seriálu Tehran hraje zpěvačka Liraz Charhi agentku Mossadu řídící operaci na území Íránu, kam se po komplikacích nakonec musí sama vydat. Má pro to všechny předpoklady: kdysi tu žila a jak se ukázalo, ne všechna pouta s místními zpřetrhala.

Do seriálové fikce dokonale zapadá i životní příběh Liraz. Její židovští rodiče pocházejí z Íránu, odkud těsně před islámskou revolucí utekli do Izraele a nostalgických vzpomínek na bývalou domovinu se nikdy nezbavili. Přenesli je na dceru, potýkající se tím pádem s vlastní identitou. Nakonec ji našla v hudbě.

Podobně jako její teta, slavná zpěvačka Rita, přesvědčená o tom, že kde žije hudba odemykající lidská srdce, tam ďábel nemůže.

Otázku, jestli je víc Íránkou nebo Izraelkou, vyřešila Liraz až v 27 letech: už coby známá herečka získala role v několika hollywoodských filmech a v losangeleské íránské komunitě Tehrangeles se poprvé setkala s příbuznými, íránskými tradicemi a kulturou.

Čtěte také

Nejsilněji ji však zasáhla hudba íránských předrevolučních zpěvaček Ramesh a Googoosh, jejichž svobodomyslnost přivedla Liraz k rozhodnutí vydat v roce 2018 persky nazpívané album Naz. Uspěla s ním a největší podpory se jí dostalo od íránských žen, které jí tajně posílaly videa, jak na nich při její hudbě tančí a odhazují hidžaby.

Pak už nešlo ustoupit, takže se Liraz odhodlala k ještě šílenějšímu plánu: nové album Zan nejenže kompletně věnovala íránským ženám, navzdory nepřátelství mezi oběma zeměmi, íránskou stranou stvrzené přísným zákazem stýkat se s Izraelci, ho na dálku, skrz šifrovanou aplikaci Telegram, natočila s íránskými hudebníky.

„Žádné otázky, žádné tváře. Někdy jsem na obrazovce počítače viděla jen holou zeď nebo sklenici vody na stole. Pokud by íránské přátele tajná policie chytila, čekalo by je vězení. Na začátku projektu existovalo tolik vzrušení, ale postupně se mnoho z nich vyděsilo z následků a požádalo mne, abych je už nikdy nekontaktovala. Nedokážete si představit, jak to bolelo,“ uvedla Liraz k natáčení, kdy chvíle štěstí střídala beznaděj.

Jména Íránců jsou na obalu proto smýšlená a Liraz si je s producentem Uri Braunerem Kinrotem ze slavné izraelské skupiny Boom Pam nechali pro sebe. „Je pro mě těžké sledovat z bezpečí Izraele jaký nesvobodný život musí íránské ženy ve své zemi žít. A jediný způsob jak je podpořit, je zpívat s nimi a pro ně,“ vysvětlila Liraz ideu výborného elektro popového alba.

Spustit audio

Související