Lokální přívalové deště zhoršily kvalitu vody v rybníku Edrovice

21. červen 2019 11:36

Kvůli lokálním přívalovým dešťům se zhoršila mikrobiologická kvalita vody v rybníku Edrovice na Bruntálsku. U ostatních nádrží hygienici během pravidelných kontrol nezaznamenali žádné významnější změny. Dlouhodobě ale přetrvává riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou na Těrlické přehradě na Karvinsku.

Během pravidelných kontrol hygienici v tomto týdnu odebrali vzorky vody na 13 koupacích místech na území okresů Opava, Bruntál a Karviná. Jde o tři místa na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Bohušov, lom Svobodné Heřmanice, Stříbrné jezero, tři místa Těrlické přehrady a nádrže Kališovo a Vrbické jezero.

„Další kontrola kvality vody byla provozovatelem zajištěna na přírodním koupališti Karvinské moře v Karviné a v koupališti Na Hrázi v Darkovicích. V obou nádržích je voda vhodná ke koupání,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Připomněla, že provoz zahájila už i většina letních umělých koupališť. Výsledky laboratorních rozborů, které jednotliví provozovatelé zasílají do elektronické databáze, potvrzují vyhovující kvalitu vody. Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související