Madonna: Holiday

24. červenec 2024

Madonna, celým jménem Madonna Louise Ciccone je americká zpěvačka, skladatelka, herečka a podnikatelka. Madonna je často označována jako Královna popu a je známá svou schopností neustále měnit svůj image a hudební styl, což jí umožnilo udržet si relevanci a popularitu během celé své kariéry, která trvá již několik desetiletí.

Madonniným průlomovým hitem je píseň s názvem Holiday. Na její první album byla zařazena na poslední chvíli. Napsali ji Curtis Hudson a Lisa Stevens-Crowder pro jejich vlastní hudební počin Pure Energy. Hudson přišel s textem písně při sledování negativních zpráv v televizi a společně se Lisou pracovali na hudbě. Nahráli demo snímek, který ale jejich vydavatel odmítl. Skladba byla poté nabídnuta několika zpěvákům, včetně bývalé zpěvačky skupiny The Supremes Mary Wilsonové, ale byla zamítnuta. A tak díky těmto odmítnutím získala Madonna skladbu, která se stala jejím prvním hitem, dosáhla 16. místa v žebříčku. Ve Velké Británii se píseň vyšplhala až na 6. příčku.

Píseň hovoří o touze po přestávce a odpočinku od každodenní rutiny a starostí. Sama Madonna hraje na kravský zvon, který je slyšet na začátku této písně. Můžeš obrátit svět vzhůru nohama a vrátit všechny ty šťastné dny! Nechat všechno plavat. Je čas na trochu slavení! Dovolená, no jo, oslavujeme dovolenou!

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.