Majetek likvidovaného dolu Frenštát by mohl přejít na okolní obce

29. duben 2021 07:20

Část majetku po bývalém dole Frenštát by mohly získat obce v jeho okolí. I o tom jednali jejich starostové na své středeční schůzce se zástupci Moravskoslezského kraje a státní společností Diamo. Obce teď mají nastínit, o jaký majek nají zájem. A jak s ním plánují v budoucnu naložit.

„Stojí tady dvě těžní věže plus k tomu nějakých 53 doprovodných staveb,“ říká Jiří Novotný (SNK), starosta Trojanovic, v jejichž katastru se důl Frenštát nachází. „Uhlí přestává být strategickou surovinou, tím pádem se to tady konečně zlikviduje a my můžeme jednat o tom, co by se tady mohlo dělat dál,“ dodává.

Právě z toho důvodu svolal Moravskoslezský kraj do Frenštátu pod Radhoštěm starosty obcí z okolí bývalého dolu ke společnému jednání. „Když to zjednoduším, tak Diamo dosud mělo za cíl všechno zbourat, zasypat, zasít trávu a někomu to předat, dnes je to trochu jinak. Pokud přijde někdo s tím, že by chtěl některé budovy zachovat, tak se Diamo bude podílet na zachování,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Čtěte také

Obce teď budou muset do měsíce předložit své záměry s bývalými pozemky OKD, které ve svém katastru plánují využít. „Dohodli jsme se, že se znovu sejdeme na počátku června a projekty vyhodnotíme. Budeme se bavit o tom, které mají šanci,“ dodává Unucka.

O bývalé hornické pozemky má zájem třeba i starostka Kunčic pod Ondřejníkem Michaela Šebelová (SNK). „Na hranici Kunčic a Frenštátu jsou pozemky s významným krajinným prvkem. Měli bychom zájem, aby tam pozemky byly zachovány, jak jsou. Ideální by byl bezúplatný převod pozemků na obce,“ říká starostka.

Právě bezúplatný převod ale podle Josefa Lazárka ze společnosti Diamo tentokrát zřejmě možný nebude. „Bezúplatný převod je možná, ale pouze se souhlasem vlády. Není mi známo, že by vláda souhlasila. Navíc je to velmi náročný a letitý proces,“ vysvětluje Lazárek.

Starostové obcí v okolí dolu přesto doufají, že se jim v dalších jednáních podaří co nejvíce bývalých hornických pozemků a třeba i klíčových cest získat.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související