Další dva doly OKD přecházejí pod správu státního podniku Diamo

1. březen 2021 14:30

Na Karvinsku se ode dneška mění hornická historie. Další dva doly už nepatří společnosti OKD. Jsou to doly Darkov a ČSA, kde se o víkendu těžilo uhlí naposledy. I když se tam dál bude fárat, už jenom proto, aby bylo možné oba doly zlikvidovat.

Mnoho horníků se muselo vypořádat s nejistotou, co bude dál. Někteří místo našli, jiní jsou odkázaní na odstupné, část ale bude dál oblékat fáračky. Přešli pod Diamo.

„Celkový stav k 1. březnu těch přecházejících pracovníků, kteří budou plnohodnotně zaměstnáni ve svých profesních odbornostech, bude 713 lidí,“ říká ředitel Diama nového závodu Darkov Josef Lazárek.

Začne se vyklízením podzemí a zhruba za dva roky bude možné jámy postupně zasypávat. To by mělo trvat do roku 2025. A bude se pokračovat dál. „Konečná fáze je betonový poklop, zakrytí a tím to končí po zásypech,“ dodává ředitel.

Důl ČSM, jediný zbývající v rámci OKD, by mohl skončit možná už příští rok. Záleží to nejen na ceně uhlí na trhu, odhaduje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). OKD je ve státních rukou.

„Jakékoliv podpory, které jdou pro udržení chodu, což mimo jiné nastalo, a byla to podpora nejdříve půl miliardy, pak 1,2 miliardy, 1,3 miliardy, je samozřejmě brána se zdviženým prstem v rámci Evropské komise ve smyslu takzvané dovolené podpory,“ říká Havlíček.

Kromě dolů Darkov ČSA Diamo postupně chystá likvidaci dalších šachet, například dolů Paskov nebo Frenštát. Důl Lazy uzavřený v roce 2019 by měl mít letos dokončené izolační hráze v podzemí a pak už bude možné jámy zasypat.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související