Začalo bourání těžní věže v areálu bývalého dolu ve Sviadnově

24. listopad 2020 11:50

Společnost OKD dnes začala bourat těžní věž v areálu bývalého dolu ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Demolice potrvá zhruba tři týdny. Odstranění těžní věže a uzavření vtažné jámy je nutné, je to součást konečné likvidace dolu. Sousední věž nad výdušnou jámou je kulturní památkou a zůstane nedotčená. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Sviadnovský místostarosta Adam Folvarčný (nezávislý) uvedl, že věž vysoká 55 metrů byla desítky let dominantou obce. Obec se podle něj opakovaně snažila, aby i tato věž byla prohlášena památkou, protože s druhou věží tvořila unikátní komplex.

„V říjnu 2020 však bylo vydáno konečné rozhodnutí o její demolici. V současné době obec Sviadnov jedná se společností OKD o vytvoření místa, které by těžbu na tomto území důstojně připomínalo a zachovalo by taktéž některý z fragmentů věže,“ uvedl Folvarčný.

Důl ve Sviadnově se budoval od roku 1963. Stal se součástí Závodu Staříč, který byl později přejmenován na Důl Paskov a měl několik šachet. Uhlí se v Dole Paskov přestalo těžit 31. března 2017. Sviadnovský důl fungoval téměř 30 let, v posledních letech už se tam nedobývalo uhlí, ale sloužil pro větrání okolních dolů, ve kterých se ještě těžilo. Od května 2014 byl v konzervačním režimu.

Likvidace sviadnovského dolu začala loni v srpnu, když tam OKD začalo zasypávat dvě jámy. Jedna jáma byla hluboká téměř 600 metrů, druhá přes 900 metrů a obě byly široké 7,5 metru. Náklady činí řádově desítky milionů korun. Zástupci OKD uvedli, že zásypy stabilizují jámy, tak aby v budoucnu neohrožovaly okolí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související