Začala další část likvidace dolu Paskov. Dělníci zasypávají jámu ve Sviadnově

13. srpen 2019 05:20

Dělníci začali zasypávat důl Sviadnov ve Frýdku-Místku. Do první důlní jámy nasypou asi 30 tisíc tun kameniva a hlušiny. To odpovídá 3 tisícům nákladních tatrovek. Společnost OKD tím zahájila likvidaci celého areálu.

„Tam, kde jsou průniky pater, se to zasype tříděným kamenivem. Zbytek bude naší hlušinou, která se sem navezla – zhruba 27 tisíc kubíků. Zásyp slouží k stabilizaci jámy, aby v budoucích letech nedošlo k nějaké destrukci a neohrožovala okolí,“ říká závodní sviadnovského dolu Ivan Šimek.

Jakmile dělníci v areálu zasypou první jámu, začnou zavážet i tu druhou, která je hlubší a měří skoro kilometr.

Odstraňování dolu mrzí některé bývalé horníky. Třeba pana Miroslava, který v něm pracoval na začátku devadesátých let. „Tady byla vrátnice, tam koupelny, lampovna... A tam je ta kulatá věž, kterou jsme jezdili dolů,“ rozhlíží se pan Miroslav.

Po Sviadnově chce OKD odstranit i další dva důlní areály na Frýdecko-Místecku. A to ve Staříči a Chlebovicích. „Máme připravený přesný harmonogram jejich likvidace, nicméně vše závisí od povolení Obvodního báňského úřadu. Počítáme, že druhým v pořadí bude důl v Chlebovicích a třetím důl ve Staříči,“ dodává mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Likvidace dalších dolů podle něj začne do roku 2021.

autor: pdu
Spustit audio

Související