OKD zasype na Karvinsku důl 9. květen. Těžba tam skončila v únoru 2016

19. leden 2019

Na Karvinsku se letos začne zasypávat další šachta. V únoru 2016 skončila těžba na dole 9. květen a od té doby společnost OKD připravuje celé podzemí na definitivní uzavření.

Je to mezi Horní Suchou a Stonavou na Karvinsku. Důl 9. květen dal první uhlí v roce 1960. „Bylo mi těžko, když jsem odcházel, ale zvládl jsem všechno. Byla to nejlepší šachta,“ vzpomínal pan Josef Gmuzdek ze Stonavy na svá havířská léta. Fáral dlouhých 40 let. A má jasno v tom, kde mu bylo nejlépe.

V únoru 2016 vyjel z podzemí poslední vozík s uhlím a začala se chystat likvidace povolená báňským úřadem. „Od dubna 2018 jsme postupně zřídili opěrné hráze na patrech a upravili i výstroj obou jam dle požadavků projektu. Na počátku roku 2019 pak předpokládáme zahájení zásypu bývalé výdušné jámy,“ upřesňuje mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

V podzemí vyrostly také výbuchuvzdorné hráze. A samotné zasypávání bude trvat měsíce. „Souběžně s tím budou pokračovat práce v bývalé vtažné jámě a demolice objektů v bezpečnostním pásmu obou jam. Definitivní ukončení likvidace jámy 9. květen plánujeme na počátku roku 2020,“ dodává mluvčí OKD.

Historie této šachty začala už v roce 1867, prvním asi 300metrovým vrtem. Dnes už je název 9. květen ve spojení s těžbou už jen v kronikách a vzpomínkách pamětníků.

autor: mrk
Spustit audio

Související